Efter forligsaftale: Purdue indgiver konkurserklæring

En af de mest markante spillere i USA's krise med opioidmisbrug, Purdue Pharma, har indgivet konkurserklæring kort tid efter, at selskabet opnåede et foreløbigt forlig med 24 amerikanske stater. (Opdateret)
Foto: DREW ANGERER/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: DREW ANGERER/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Purdue Pharma, producenten bag opioiden Oxycontin har søndag indsendt en længe ventet konkursbegæring til myndighederne.

Det skriver Reuters.

Beslutningen om at erklære sig konkurs sker i et forsøg på at restrukturere selskabet, der er oversvømmet af søgsmål over netop Oxycontins rolle i de voldsomme problemer med opioidmisbrug, som USA lider under for øjeblikket. Purdue er anklaget for at benytte ufine metoder for at sørge for at den stærkt vanedannende smertestillende medicin kunne gå til langt flere patienter uden at informere om risikoen for afhængighed. indtil videre er mere end 400.000 personer af døde af overdoser på opioider i mellem 1997 og 2017 - både af de lovlige som Oxycontin og de ulovlige af slagsen.

Konkurserklæringen kommer også få dage efter, at Purdue Pharma er nået frem til et foreløbigt forlig med 24 amerikanske delstater og 5 amerikanske territorier samt mere end 2000 byer rundt omkring i landet.

Efter planen skulle forliget give omkring 10 mia. dollar (cirka 67 mia. kr.) til bekæmpelse af opioidkrisen, men selvom der er opnået enighed med en række sagsøgere, så har flere andre stater modsat sig forliget, som de mener spiser de amerikanske myndigheder af med alt for lille et beløb i forhold til skaden opioiderne har skabt. Purdue har dog forsøgt sig med at argumentent om, at afvisningen af forliget vil føre til langvarige forhandlinger, hvilket også vil betyde større retsudgifter i stedet for at pengene kan gå til at hjælp samfundet her og nu.

Purdue er langt fra det eneste selskab, som er under beskydning for deres rolle i opioidepidemien, idet der har været adskillige opioider på markedet fremstillet af en lang række selskaber. Dog er selskaber som Teva og Johnson & Johnson også involveret i flere retslige efterspil. Især for Teva har det skabt bekymring, og aktiekursen har bølget op og ned alt efter hvilke nyheder, der er kommet ud af USA.

Amerikansk dommer holder medicinalfirmaer på anklagebænken

Opioidfirma bag rapvideo og strippersalg styrer mod konkurs

Medie: Opioid-selskab overvejer konkurs for at håndtere tusindvis af søgsmål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også