MedWatch

Abbvie og Celgene får godkendt nye midler hos FDA

De amerikanske sundhedsmyndigheder har sagt ja tak til to midler af klassen JAK-hæmmere fra henholdsvis Abbvie og Celgene. Det ene middel blev skrottet af Sanofi i 2014.

Foto: Jason Reed / Reuters / Ritzau Scanpix

To nye midler af klassen JAK-hæmmere er på vej på det amerikanske marked, efter at FDA fredag har godkendt Abbvies Rinvoq (upadaticinib) og Celgenes Inrebic (fedratinib) på samme dag.

Rinvoq er godkendt til behandling af leddegigt, mens Inrebic er godkendt til behandling af knoglemarvskræftsygdommen myelofibrose.

For Abbvie betyder godkendelsen af Rinvoq, at selskabet nu kan gå i gang med at sælge endnu et middel, som firmaet håber kan blive til en blockbuster – altså opnå et salg på over 1 mia. dollar om året.

På den måde skal Rinvoq hjælpe selskabet med at lappe hullerne efter verdens bedst sælgende lægemiddel Humira, som i stigende grad bliver presset af efterligninger i Europa, og som også oprindeligt blev godkendt mod leddegigt.

For Celgene starter godkendelsen af Inrebic en kædereaktion af sprængte champagnepropper. For det første nævnte Bristol-Myers Squibb netop Inrebic som et af de lægemidler, der retfærdiggjorde købet af Celgene for 74 mia. dollar tidlige på året.

For det andet betyder godkendelsen, at der flyder 8 mia. kr. ned i lommen på Inrebic' tidligere ejere, Impact Biomedicines.

Inrebic er nemlig også kendt som fedratinib – et middel, der viste grumme bivirkninger i et fase 3-studie hos Sanofi i 2014, hvilket fik det franske selskab til at droppe midlet.

Men forskeren John Hood, der arbejdede hos Sanofi, troede fortsat på fedratinib og skaffede sig licens til at udvikle midlet i et dengang nystiftet firma ved navn Impact Biosciences, som Celgene i januar sidste år købte for 7 mia. kr. plus op til 43 mia. kr. i milepælsbetalinger.

Den handel indebar en milepælsbetaling på 8 mia. kr., hvis midlet blev godkendt af FDA – og det er altså nu sket under navnet Inrebic.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier