MedWatch

Sløvt optag på de videnskabelige uddannelser skuffer erhvervslivet

Selvom antallet af nye studerende på de videnskabelige uddannelser er gået frem, er det i alt for lille en grad til at blive begejstret over, mener Dansk Industri.

Foto: LISELOTTE SABROE//

Antallet af nye studerende på de videnskabelige uddannelser er vokset, men langt fra nok.

Det mener Dansk Industri.

Til Jyllandsposten siger Dansk Industris chef for forskning og videregående uddannelser, Mette Fjord Sørensen, at hun har svært ved at se noget positivt i udviklingen i studieoptaget inden for STEM-uddannelserne, der dækker naturvidenskab, matematik og teknologi.

"Plus 1 pct. på STEM-uddannelserne. Det er under 200 mennesker flere i forhold til sidste år. Vi står i en situation, hvor vi allerede nu skriger på flere med de her kompetencer. Vi skal vente op til fem år på, at der blot kommer 200 ekstra ud," siger hun.

Et af de aspekter i de nye studieoptag der særligt kan bekymre ud fra Erhvervslivets synspunkt er nedgangen i nye diplomingeniørstuderende. Antallet er faldet med 4 pct. fra 2018 og 2019, hvilket i praksis betyder 70 færre nye ingeniørstuderende - omend antallet af nye civilingeniørstuderende er vokset med 2 pct. Ikke desto mindre er nedgangen noget som vækker bekymring hos rektoren for DTU (Danmarks Tekniske Universitet), Anders Bjarklev, der påpeger vigtigheden af ingeniører for at skabe vækst.

Hos fagforeningen Lederne bider uddannelseschef Tomas Christensen også mærke i, at der ikke har været nogen særlig stor fremgang i antallet af nye, kvindelige studerende på STEM-uddannelserne. Andelen af kvinder er i 2019 32 pct., mens den i 2018 var på 31 pct., og en fremgang i den størrelsesorden er skuffende, mener Tomas Christensen, der havde regnet med en langt større andel af kvinder på uddannelserne.

"Vi har brug for at tiltrække så mange talenter som muligt til STEM-uddannelserne. Derfor skal vi selvfølgelig også sørge for, at så mange kvinder som muligt finder vej til uddannelserne," siger han.

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier