MedWatch

Roche får første godkendelse til personligt kræftmiddel

Opkøbet af biotekselskabet Ignyta kan snart give afkast til life science-koncernen Roche, der købte virksomheden i 2017. Tirsdag fik selskabets hovedaktiv den første godkendelse.

Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Pascal Lauener

De japanske sundhedsmyndigheder har som de første i verden godkendt lægemidlet Rozlytrek (entrectinib) fra Roche til behandling af patienter.

Det skriver Roche i en pressemeddelelse.

Entrectinib, der tilhører klassen af tyrosinekinase-hæmmere, er udviklet som en målrettet behandling til patienter med bestemte mutationer – såkaldt personlig medicin – og i første omgang er midlet godkendt til behandling af patienter med mutationer i NTRK-genet, som kan forekomme ved en række kræftsygdomme kendetegnet ved solide tumorer, herunder kræft i bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel og lungekræft.

Derudover vurderer de japanske myndigheder aktuelt en ansøgning om godkendelse til behandling af ikke-småcellet lungekræft med mutationer i genet ROS1.

"Godkendelsen repræsenterer et nyt kapitel i historien om personlig medicin, hvor avanceret diagnostik anvendes til at angribe kræftsygdomme baseret på deres molekykære kendetegn frem for deres placering i kroppen," udtaler Sandra Horning, medicinsk direktør og global chef for produktudvikling hos Roche, i meddelelsen.

Aktivstoffet entrectinib har været en del af pipelinen hos Roche, siden selskabet i december 2017 købte udvikleren Ignyta i en handel til 1,7 mia. dollar.

Både de amerikanske, europæiske og japanske lægemiddelmyndigheder har tildelt midlet regulatorisk særstatus, der kan afkorte tiden fra ansøgning til eventuel godkendelse.

FDA giver særstatus til to kræftmidler fra Roche 

Roche polstrer pipeline med opkøb til 11 mia kr 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier