MedWatch

Vertex kaster sig over muskeldystrofi med to milliardaftaler

Det amerikanske biotekselskab Vertex køber Exonics for en potentiel samlet sum på ca. 6,5 mia. kr. og har samtidig indgået en milliardaftale med schweiziske Crispr Therapeutics for at komme ind på markedet for genterapier mod neuromuskulære sygdomme.

Vertex vil sætte sig på markedet for neuromuskulære sygdomme. | Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Brian Snyder

Vertex fra Boston vil gerne dominere markedet for genterapi mod den sjældne sygdom Duchennes muskeldystrofi, forkortet DMD. Det amerikanske biotekselskab opkøber derfor Exonics, der er en pioner inden for genterapi, i en handel til 245 mio. dollar og med potentielle milepælsbetalinger på op til 750 mio. dollar, og aftalen har derfor en potentiel samlet sum på ca. 6,5 mia. kr. til Exonics aktionærer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Duchennes muskeldystrofi er en sjælden sygdom, som der i Danmark opstår ca. syv nye tilfælde af om året, og ifølgeRehabiliteringscenter for Muskelsvind regner man med, at ca. 170 personer har sygdommen herhjemme. På verdensplan rammer den 1 ud af mellem 3500 og 5000 personer, og det er særligt mænd, som er udsatte for sygdommen.

Vertex får i samme omgang adgang til Exonics programmer til udvikling af behandling mod muskelstivheden myotoni (DM1).

Samtidig udvider Vertex sit samarbejde med Crispr Therapeutics, der var et af de første startups på sygdomsområdet, og får i den nye aftale også rettighederne til det schweiziske selskabs produkter inden for DMD og DM1.

I den forbindelse betaler Vertex op til 1 mia. dollar, hvor de første 175 mio. dollar er en umiddelbar engangsbetaling, mens resten af beløbet er hængt op på milepælsbetalinger.

Vertex i luksusdilemma efter gode studieresultater med to midler

Genredigeringens fanebærer besøgte Danmark: "Crispr kan udfylde tomrum, hvor traditionelle lægemidler ikke virker" 

Mere fra MedWatch

Headhunter: Afgående Leo-boss var et flop

Det var et fejlskud at ansætte Catherine Mazzacco som adm. direktør for Leo Pharma, vurderer headhunter, der ser afgangen som et naturligt skridt forud for børsnoteringen af Leo Pharma. Til at styre den proces i mål vil bestyrelsen efter alt at dømme skulle til udlandet for at finde den rette profil, lyder det videre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier