Analytiker: Opkøb tester markedets syn på Lundbecks strategi

Lundbeck har foretaget det første virksomhedsopkøb, efter at selskabet tidligere i år præsentede en ny strategi med fokus på netop opkøb og partnerskaber.
Foto: PR/Alm. Brand
Foto: PR/Alm. Brand
AF RITZAU FINANS

Medicinalselskabet Lundbecks køb af det amerikanske biotekselskab Abide Therapeutics for 250 mio. dollar - svarende til 1,67 mia. kr. - er en test af markedets syn på strategien om at supplere den nuværende forretning med aktiver udefra.

Det vurderer analytiker i Alm. Brand Michael Friis Jørgensen.

"Jeg kalder det her den lille tester. Overskrifterne er selvfølgelig store, og der er også tale om en handel til over en milliard, men faktum er vel, at Lundbeck har 25-30 mia. kr., som selskabet kan bruge på opkøb i den kommende tid," siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Administrerende direktør i Lundbeck Deborah Dunsire har ikke lagt skjult på, at hun har ambitioner om, at Lundbeck skal vokse via opkøb.

I forbindelse med årsregnskabet fortalte hun, at Lundbeck ser på mange forskellige muligheder, eksempelvis partnerskaber, indlicenseringer af et enkelt aktiv, eller købet af en lille eller mellemstor virksomhed inden for neurologiske sygdomme, som kan give en portefølje af aktiver.

Og i tilfælde af at den eller de helt rigtige muligheder dukker op, vil Lundbeck kunne købe for op mod 25-30 mia. kr., fortalte finansdirektør Anders Götzsche i februar til Ritzau Finans.

Med købet af Abide får Lundbeck adgang til en forskningsplatform, 40 medarbejdere og et amerikansk baseret forskningscenter. Abide Therapeutics har også et middel - ABX-1431 - mod Tourettes syndrom i fase 2a i den kliniske udvikling.

"Det er et af de mindre opkøb, og det er rigtigt svært for aktiemarkedet at sætte værdi på de her aktiver. Men det er en rigtig god test af, om aktiemarkedet er klar til den her strategi om opkøb," siger Michael Friis Jørgensen.

Da markedet har været velinformeret om strategien, bør det af samme grund afspejles i en neutral reaktion på opkøbet, vurderer han.

Efter et kvarters handel ligger Lundbeck 0,7 pct. lavere i 285 kr., og klarer sig dermed marginalt bedre end det generelle marked, der falder med 1,3 pct. målt på C25-indekset.

Købet af Abide ventes afsluttet i løbet af andet kvartal og påvirker ikke Lundbecks finansielle forventninger til indeværende år. Driftsudgifterne til Abide kan således rummes i de eksisterende forventninger til 2019.

Købet af Abide vil ifølge Michael Friis Jørgensen næppe kaste nye produkter af sig på den korte bane.

"Jeg vil tro, at vi skal helt hen til 2025 eller senere."

Lundbeck køber selskab med fase 2-middel for op mod 2,6 milliarder kroner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også