MedWatch

Tevas næsespray mod opioid-overdosis godkendt i USA

De amerikanske myndigheder har endeligt godkendt Tevas kopi af næsesprayen Narcan til akut behandling af overdosis af de smertestillende opioider, der hver eneste dag fører til 130 dødsfald i landet.

Adapt Pharmas Narcan-næsespray kan se frem til generisk konkurrence fra Teva på det amerikanske marked. Foto: Adapt Pharma

Medicinalvirksomheden Teva har fået den endelige godkendelse til at markedsføre en generisk version af lægemidlet Narcan på det amerikanske marked.

Narcan er en generisk version af opioid-antidoten naloxon, der adskiller sig fra andre generiske versioner ved at det gives som en næsespray og derfor er målrettet pårørende og andre uden medicinsk træning, hvorfor lægemidlet er blevet en stor succes i USA, hvor Teva nu vil forsøge at få en bid af kagen.

Misbrug af opioider er blevet et kæmpemæssigt problem flere steder i verden, ikke mindst i USA, hvor 130 personer ifølge landets sundhedsstyrelse, Center for Disease Control and Prevention, hver dag dør på grund af en overdosis af opioider - en klasse af stoffer, som både tæller heroin og en række lovlige smertestillende midler.

Det har fået de amerikanske myndigheder til at iværksætte en kampagne for at stoppe udviklingen, som præsident Donald Trump i 2017 erklærede for en national nødsituation, hvilket udløste en ekstraordinær kriseindsats i sundhedssektoren – blandt andet har FDA aktivt sat ind for at bringe flere nødbehandlinger af opioidoverdoser på markedet ved at hjælpe producenter med at søge godkendelser af en antidot i håndkøb.

Alene i 2016 døde 65.000 amerikanere af en overdosis – flere end da aids var på sit højeste, og antallet af dødsfald er tredoblet siden 2000.

Også i Danmark slås mange med opioidmisbrug, hvor det skønnes, at omtrent 70.000 danskere i 2017 var langtidsbrugere af opioider. Omkring to ud af tre langtidsbrugere indløste i 2017 recept på minimum ét opioid i depotform, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Teva modtog allerede i juni 2018 en såkaldt tentativ godkendelse til markedsføring af lægemidlet, der altså nu er gjort endelig.

Foruden Teva arbejder også svenske Orexo under ledelse af danske Nikolaj Sørensen på at lancere en nødbehandling mod opioid-overdosis, og selskabet kunne tidligere i år fremvise data, der viste, at selskabets kandidat OX124-001 havde en hurtigere, kraftigere og længerevarende effekt end Narcan.

Adapt Pharma blev i 2018 købt af Emergent Biosolutions for 635 mio. dollar, primært på grund af det salgspotentiale, Narcan repræsenterer.

Emergent Biosolutions køber producent af opioid-næsespray for 7,4 mia kr

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier