Sydbank: Lundbecks nøgleprodukter overrasker - men guidance skuffer

Mens Lundbecks vigtigste lægemidler leverer varen i fjerde kvartal af 2018, så er selskabets forventninger til 2019 en skuffende omgang. Det vurderer Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen, og aktiemarkedet ser ud til at være enig.
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS & MARTIN HAVTORN PETERSEN

Lundbecks regnskabstal for fjerde kvartal ser egentlig fine ud i forhold til det ventede, men forventningerne til 2019 skuffer en smule.

Det vurderer Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen, efter at medicinalselskabet tirsdag inden børsåbning har præsenteret regnskab for 2018.

Lundbeck forventer, at omsætningen vil lande på 16,1-16,7 mia. kr. i 2019, mens driftsresultatet (EBIT) vil være 4,2-4,6 mia. kr.

"Der guides bredt, og det afspejler den udvikling, som er ved Onfi i 2019. Men kigger man på spændet, man annoncer, så venter markedet 16,7 mia. kr., så prognosen er lidt til den svage side," lyder det fra analytikeren.

Aktien er ved 9.30-tiden den mest faldende i det danske eliteindeks med et fald på 7,5 pct. til 264,80 kr., hvilket skyldes de svage forventninger, vurderer Søren Løntoft Hansen.

I 2018 nåede medicinalselskabet en omsætning på 18,1 mia. kr. Når der ventes tilbagegang i 2019, skyldes det blandt andet øgede investeringer i fremtidig vækst.

Det er også derfor, at selskabet ændrer sin udbyttepolitik, vurderer Søren Løntoft Hansen.

Fra 2019 og frem vil blive udbetalt 30-60 pct. af den samlede indtjening mod tidligere 60-80 pct. For regnskabsåret 2018 sigtes der efter at udbetale 12,00 kr. per aktie.

"Det afspejler, at man godt kan se, at man formentlig har behov for at investere i pipeline," siger han.

"Man mangler senfase-produkter og produkter i porteføljen til at imødegå nogle af de her patentudløb, man har i 2019 og de kommende år. Der skal bruges nogle penge til at købe produkter, der kan direkte ind i porteføljen, eller senfase-midler. Der må vi formode, at Lundbeck leder med lys og lygte," lyder det.

Godkendt afslutning på 2018

Kigger man på tallene for fjerde kvartal, var der dog også positive nyheder at hente, mener Søren Løntoft Hansen.

"Afslutningen på 2018 er godkendt. Selskabet lander i den øvre ende af sine forventninger, og så synes jeg, det er positivt, at nøgleprodukterne klarer sig bedre end forventet. Abilify Maintena og Brintellix/Trintellix klarer sig bedre end ventet, og det gør Rexulti også. Det er nogle af de midler, der skal drive væksten fremadrettet," lyder det fra analytikeren.

For Abilify endte omsætningen i fjerde kvartal på 415 mio. kr., mens den for Brintellix/Trintellix var 639 mio. kr. Der var ventet henholdsvis 406 og 614 mio. kr.

Omsætningen for Rexulti var 519 mio. kr. Analytikerne havde ventet et salg på 484 mio. kr., viser estimater indsamlet af selskabet selv.

Lundbecks bedst sælgende middel, Onfi, blev ramt af kopikonkurrence i fjerde kvartal. Salget var dog på 496 mio. kr. og derfor bedre end de ventede 466 mio. kr.

"Det løber af patent og er et væsentligt bidrag til omsætnings- og indtjeningstilbagegang for Lundbeck i 2019," vurderer Søren Løntoft Hansen.

Af regnskabet fremgår det, at Lundbeck har besluttet at droppe sine langsigtede finansielle mål. Det giver ifølge analytikeren god mening.

"På et tidspunkt står man et sted, hvor man går fra at være et indtjenings-case til at være en pipeline-case, og der giver det god mening, at det er svært at sætte mål på lønsomheden fremadrettet, fordi man bliver nødt til at investere i nye kandidater," vurderer han.

Lundbeck leverer lidt over forventning på top- og bundlinje 

Lundbeck vil fokusere på bredere felt af hjernesygdomme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også