MedWatch

Lundbeck leverer lidt over forventning på top- og bundlinje

Lundbeck overraskede en anelse i årets fjerde kvartal og kan for det fulde år vise en fremgang på næsten 50 pct. i overskuddet efter skat.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Medicinalselskabet Lundbeck leverede lidt bedre end ventet af analytikerne i fjerde kvartal.

Det viser regnskabet for perioden, der er offentliggjort tirsdag morgen.

Lundbeck omsatte i oktober, november og december sidste år for 4196 mio. kr. mod ventet 4165 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet og beregnet af Lundbeck selv. I fjerde kvartal året før omsatte Lundbeck for 4392 mio. kr.

Driftsresultat (EBIT) landede på 848 mio. kr. mod ventet 855 mio. kr. blandt analytikerne og et plus på 932 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2017.

På bundlinjen fik Lundbeck et overskud på 654 mio. kr. mod et overskud på 553 mio. kr. i fjerde kvartal året før og analytikerforventningen 621 mio. kr.

Set over hele året havde Lundbeck en omsætning på 18,117 mia. kr. – 5 pct. mere end året før. Det er konverteret til et driftsoverskud (EBIT) på 5,301 mia. kr og et nettoresultat på 3,907 mia. kr, hvilket er væsentligt bedre end året før, hvor bundlinjen landede på 2,624 mia. kr.

"Med de gode resultater har vi nu mere end indfriet vores mål for at genskabe profitabiliteten, og Lundbeck er i dag en velindtjenende virksomhed. Vi har styrket vores finansielle position ved at forøge vores kassebeholdning med næsten tre mia. kr. i løbet af 2018. Med en aktuel nettobeholdning på 6,6 mia. kr. har vi kapacitet til at forfølge opkøb og partnerskaber, som kan drive fremtidig vækst," siger Deborah Dunsire, administrerende direktør for Lundbeck, i en meddelelse.

Lundbeck regner med tilbagegang i 2019 og en omsætning på 16,1-16,7 mia. kr. samt et driftsresultat (EBIT) på 4,2-4,6 mia. kr.

"Vi vil fortsat være en profitabel virksomhed med et stærkt cashflow fra driften, som vil gøre os i stand til at investere i vækstmuligheder," siger Deborah Dunsire.

Nøgleprodukter overrasker

Fremgangen i 2018 er blandt andet baseret på, at Lundbecks fire strategiske nøgleprodukter solgte bedre end ventet i fjerde kvartal sidste år.

Samlet omsatte produkterne for 2097 mio. kr. mod ventet 2022 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet og beregnet af Lundbeck selv. Det var en fremgang på 33 pct. fra 1577 mio. kr. i samme periode af 2017.

Lundbecks nyeste antidepressiv Brintellix/Trintellix overraskede positivt.

Samlet nåede Brintellix/Trintellix et salg på 639 mio. kr. i perioden mod ventet 614 mio. kr. og 461 mio. kr. i fjerde kvartal 2017.

Skizofrenimidlet Abilify Maintena solgte for 415 mio. kr. mod ventet 406 mio. kr., og Northera til behandling af svimmelhed eller fortumlethed hos eksempelvis patienter med Parkinsons sygdom nåede et salg på 524 mio. kr. mod ventet 518 mio. kr.

I fjerde kvartal 2017 solgte Abilify Maintena for 334 mio. kr. og Northera for 450 mio. kr.

Salget af Rexulti, der bruges til behandling af skizofreni og depression, løb op i 519 mio. kr. mod analytikernes forventninger om et salg på 484 mio. kr. og en omsætning på 332 mio. kr. i fjerde kvartal året før.

Onfi, der fra og med oktober kom under angreb fra adskillige kopier i USA, landede en omsætning på 496 mio. kr. Her havde analytikerne ventet en omsætning på 466 mio. kr.

Blandt de modne produkter var salget af Lundbecks antidepressiv Cipralex ramt af patentudløb i nogle markeder, men fremgang i andre. Omsætningen faldt til 363 mio. kr. mod analytikernes forventning om 493 mio. kr. I fjerde kvartal af 2017 solgte midlet for 519 mio. kr.

Salgsnedgangen skyldtes ifølge Lundbeck en planlagt reduktion af lagrene hos selskabets kinesiske partner.

Salget af Huntingtons-medicinen Xenazine, der er presset af kopikonkurrence, landede på 107 mio. kr. mod ventet 97 mio. kr. og 226 mio. kr. fjerde kvartal 2017.

Endelig solgte epilepsimedicinen Sabril, der også har konkurrence fra kopier, for 359 mio. kr. mod analytikernes forventninger om et salg på 291 mio. kr. og en omsætning på 364 mio. kr. i oktober, november og december året før.

Lundbeck-optakt: Hvad er prisen på den nye strategi? 

Mere fra MedWatch

Sydbank-analytiker: Positivt at Bavarian Nordic-aktiesalg klares hurtigt

Det er positivt, vurderer analytiker i Sydbank, at Bavarian Nordic allerede om en uge regner med at kunne præsentere resultatet af det udbud, selskabet tidligere mandag offentliggjorde, som skal sikre finansiering af et fase 3-studie med en vaccinekandidat mod RS-virus i første halvår 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier