Mens vi venter på milliardfusion: Celgene indgår to nye aftaler

Celgenes forretningsudviklere ligger ikke på den lade side, selvom selskabet har indgået en aftale om at lade sig købe af Bristol-Myers Squibb, og man har nu indgået to nye samarbejder med mindre biotekselskaber.
Foto: Celgene/PR
Foto: Celgene/PR

Den amerikanske biotekkæmpe Celgene er blandt de mest aktive selskaber, når det drejer sig om at indgå samarbejder med mindre biotekselskaber, og flere observatører frygter derfor for, hvad der sker, hvis selskabet som planlagt bliver overtaget af medicinalselskabet Bristol-Myers Squibb.

Men selvom en 74 mia. dollars stor sammenægning af de to selskaber allerede er aftalt, så har de ansvarlige for forretningsudvikling i Celgene endnu ikke stemplet helt ud. Ifølge Fiercebiotech har Celgene således indgået to nye samarbejder om udvikling af immunterapeutiske behandlinger mod kræft.

Dels har man slået sig sammen med selskabet Obsidian Therapeutics om udvikling af nye celleterapier mod solide tumorer.

Her skal man sammen udvikle nye behandlinger ved hjælp af Obsidians såkaldte Destabilizing Domain-teknologi, som gør det muligt at regulere udtrykket af immunmodulerende faktorer. Det giver ifølge biotekselskabet "præcis farmakologisk kontrol", så man kan optimere sikkerhed og effekt af faktorerne i forbindelse med celleterapier.

I samarbejdet med Celgene vil man nærmere bestemt arbejde med faktorerne IL12 og CD40L, og Celgene har eksklusive optioner på at købe de globale rettigheder til de celleterapier, der opstår gennem samarbejdet.

Celgene betaler en forhåndsbetaling, og har forpligtet sig til at betale milepælsbetalinger og salgsprocenter af markedsførte produkter, ligesom man køber aktier i sin nye partner. Størrelsen på betalingerne oplyses dog ikke.

I den anden nye aftale har Celgene slået sig sammen med selskabet Kyn Therapeutics, som får en forhåndsbetaling på 80 mio. dollars og en aktieinvestering af uoplyst størrelse.

Til gengæld får Celgene eksklusive optioner på de globale rettigheder til to lægemiddelkandidater fra Kyn, en antagonist mod proteinet aryl hydrocarbon receptor (AHR) og et program for et kynurenin-nedbrydende enzym. Begge programmer udvikles mod en række tumortyper og kan via den nye aftale med Celgene give Kyn en række milepælsbetalinger og salgsprocenter, hvis de når frem til markedet.

Celgene-opkøb kan gøre BMS til verdens største kræftselskab 

Danske Capital forventer flere opkøb: "Nu er trolden ude af æsken" 

Amerikanske politikere vil have undersøgt BMS' opkøb af Celgene 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også