MedWatch

Roches nye influenzapille slog ikke Roches 19 år gamle influenzapille i nyt studie

I et nyt fase 3-studie var Roche og Shionogis influenzamiddel Xofluza bedre end placebo, men viste ikke en statistisk betydelig forbedring over Roches åregamle influenzamiddel Tamiflu på et centralt målepunkt.

Roches influenzamiddel Tamiflu blev godkendt i oktober 1999. | Foto: Natacha Pisarenko/AP/POLFOTO/arkiv

Skal man tro resultaterne fra et nyligt afsluttet fase 3-studie, så er Roche sin egen værste fjende på markedet for influenzamidler.

Studiet viste nemlig, at Roches nye influenzapille Xofluza på et centralt målepunkt ikke var en statistisk signifikant forbedring over Roches eksisterende influenzamiddel Tamiflu, som blev godkendt tilbage i 1999.

Det skriver branchemediet Fiercepharma baseret på en pressemeddelelse fra Roche.

I studiet blev Xofluza afprøver på patientgrupper, hvor influenza udgør en høj risiko, f.eks. ældre mennesker eller mennesker med lunge- og hjertesygdomme.

Det primære endemål var at opnå hurtigere forbedring i influenzasymptomerne i forhold til placebo.

Midlet var markant bedre end placebo, da det i snit førte til forbedring efter 73 timer mod 102 timer med placebo.

Men de 73 timer var ikke nok til at opnå en statistisk signifikant forbedring over det 19 år gamle middel Tamiflu, som førte til forbedring efter 81 timer.

Hertil kommer, at patentet på Tamiflu er udløbet, hvorfor Xofluza altså kommer til at konkurrere mod billige kopier, der i hvert fald på ét centralt målepunkt har vist en lignende effekt.

Xofluza vinder på andre punkter

På en række af studiets sekundære målepunkter var Xofluza utvetydigt bedre end Tamiflu: Xofluza mindskede tiden, hvor influenzavirussen var smitsom, og mindskede også behovet for at benytte antibiotika.

Samtidig var Xofluza markant bedre til at forbedre influenzasymptomerne hos en mindre patientgruppe med en specifik influenzatype, som tidligere har vist sig svær at behandle.

I andre fase 3-studier har influenzamidlet udmærket sig ved at fjerne feber hos patienter på 24,5 timer mod 42 timer på placebo. Og Xofluza har en fordel, da influenzaramte kun skal tage Xofluza-pillen én enkelt gang i sygdomsforløbet.

Roche udvikler Xofluza sammen med det japanske medicinalselskab Shionogi, som har rettighederne til at sælge midlet i Japan, hvor Xofluza allerede er godkendt.

Midlet er endnu ikke godkendt i USA eller Europa, men de amerikanske sundhedsmyndigheder tager stilling til en godkendelse i USA inden jul.

Xofluza fungerer ved at blokere et enzym, som influenzavirussen skal bruge for at kunne sprede sig. Hvis midlet som forventet bliver godkendt af de amerikanske myndigheder, vil det ifølge Fiercepharma være det første influenzamiddel i 20 år, der kommer med en ny virkningsmekanisme.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen tyder på, at der i stigende grad er brug for influenzamidler i Danmark. Styrelsen skriver, at tre gange så mange danskere blev behandlet for influenza på hospitalet i årets første kvartal sammenlignet med samme periode sidste år.

Japansk selskab og Roche får første godkendelse af 24-timers influenzapille 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier