MedWatch

Japansk selskab og Roche får første godkendelse af 24-timers influenzapille

Det japanske medicinalselskab Shionogi har fået godkendt en pille i Japan, der ifølge et fase 3-studie fjerner feber forårsaget af influenza på 24,5 timer. Schweiziske Roche, der samarbejder med Shionogi, gør nu klar til at rulle midlet ud i resten af verden.

Pipetter med immunceller til test af influenzavacciner ved Vaccine Research Center i USA. Japanske Shionogi har udviklet en middel, der skal tage over, når vaccinerne skyder forbi. | Foto: AP/Carolyn Kaster

Midt i den influenzaepidemi, som i år har ramt både Danmark og resten af verden, har japanske Shionogi landet en godkendelse, der lover godt for kampen mod influenza.

Shionogi har i sit hjemland, Japan, fået godkendt midlet Xofluza (baloxavir), som udmærkede sig i et fase 3-studie ved helt at eliminere feberen hos influenzaramte patienter på 24,5 timer.

I samme studie tog det 42 timer for patienter, der ikke fik Xofluza, at blive af med feberen.

Xofluza er en pille, som influenzaramte patienter kan nøjes med at tage en enkelt gang. Pillen fungerer ved at blokere et enzym, som influenzavirussen skal bruge for at kunne sprede sig.

Patienterne følte sig på toppen igen 129 timer (5 dage og 9 timer) efter at have taget Xofluza, mens det tog 169 timer (7 dage og 1 time) for patienter på placebo at komme tilbage til normalen.

Roche klarer salget

Mens Shionogi har udviklet midlet, så har det schweiziske medicinalselskab Roche sikret sig rettighederne til at sælge Xofluza i bl.a. USA og Europa.

Roche står bag et andet middel mod influenza, Tamiflu, som også behandler patienter, der allerede er smittet med influenza, men som ikke virker lige så hurtigt, som Xofluza ser ud til at gøre.

Tamiflu omsatte for 3,5 mia. kr. i 2017, hvilket var 33 pct. mindre end året før, fordi kopister i stigende grad æder sig ind på salget af influenzamidlet.

Japanere tæt på første godkendelse af lynbehandling af influenza

Kopikonkurrence rammer Roches influenza-hit i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier