MedWatch

Opstartsselskab vil udnytte populært onkologi-target mod diabetes og sklerose

Et nystartet italiensk biotekselskab har rejst 70 mio. kr. til at udvikle behandlinger mod multipel sklerose og type 1-diabetes baseret på proteinet PD-L1, som er målet for en helt bølge af nye, effektive immunterapier mod kræft.

Foto: Colourbox

Et nyt biotekselskab har set dagens lys i Milano i Italien, og bag det står to professorer, som håber at kunne bruge et af de mest populære mål for kræftbehandlinger i de senere år til at bekæmpe blandt andet type 1-diabetes og multipel sklerose.

Det skriver branchemediet Endpoints News.

Der er tale om proteinet PD-L1, der direkte eller indirekte er målet for de såkaldte checkpoint-hæmmere såsom Merck/MSD's Keytruda, Bristol-Myers Squibbs Opdivo eller Roches Tecentriq, som er godkendt til behandling af en bred vifte af solide tumorer.

Inden for onkologien bruger man antistoffer mod enten PD-L1 på overfladen af de kræftramte celler eller dets ligand PD-1 på overfladen af kroppens T-celler. Ved at hæmme et af de to proteiner forhindrer man deres binding, som tumorcellerne bruger til at gemme sig for immuncellerne. Dermed fjerner man populært sagt foden fra bremsen og slipper immunforsvaret løs i kampen mod kræft.

Men i det nye selskab Altheia Science håber de italienske professorer Alessandra Biffi og Paolo Fiorina at gøre præcis det modsatte, nemlig at trykke bremsen i bund.

Har vist effekt i museforsøg

Planen er at ændre PD-L1-udtrykket i patienternes stamceller med en genterapi og dermed opregulere proteinet, hvilket forventes at give patienterne beskyttelse mod autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret angriber raske celler i kroppen.

Det sker f. eks. i forbindelse med type 1-diabetes, hvor T-cellerne angriber og nedbryder de celler i bugspytkirtlen, som står for at producere hormoner som insulin og glukagon og dermed regulerer vores blodsukker.

De italienske forskere har ifølge Endpoints News allerede testet tilgangen i museforsøg, hvor den har vist sig at kunne modvirke type 1-diabetes og alvorlige tilfælde af for lavt blodsukker i forbindelse med sygdommen, såkaldt hypoglykæmi.

Har rejst 70 mio

Altheia Science har licenseret teknologirettigheder fra Boston Children's Hospital, hvor Paolo Fiorina også forsker, og selskabet har netop rejst 11 mio. dollars - eller 70 mio. kr. - til sit arbejde i en serie A-runde.

Runden kan udvides til 15 mio. dollars (95 mio. dollars), og pengene skal bruges til at teste behandlingen i type 1-diabetes og multipel sklerose.

Ifølge Endpoints News er selskabet 2-3 år fra at kunne starte de første kliniske studier i mennesker, og man vil med tiden også kigge mod andre autoimmune sygdomme såsom leddegigt.

Banebrydende kræftopdagelse kan være nøglen til en kur mod type 1-diabetes 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier