MedWatch

Studie: Novo og rivalerne kan sælge deres insulin langt billigere og stadig tjene penge

Priserne på insulin, både ældre human insulin og de nyere laboratorieskabte analoger, er fortsat markant højere end produktionsomkostningerne retfærdiggør. Det viset et nyt studie offentliggjort i BMJ Global Health. Novo Nordisk mener ikke, at studiet inddrager alle aspekter af omkostningerne til disse lægemidler.

Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau

Priserne på insulinpræparater, særligt på det amerikanske marked, er blevet et brandvarmt emne i medicinalindustrien i de senere år. Og et nyt studie puster nu til ilden.

Det skriver Stat News.

Studiet, som blev offentliggjort i journalen BMJ Global Health i denne uge, indikerer, at priserne på både nyere insulin-analoger og ældre human insulin fortsat er markant højere end produktionsomkostningerne retfærdiggør i en lang række lande.

Forskerne bag studiet har blandt andet set på omkostningerne til de aktive ingredienser (API), selve produktionen og leveringen, skriver mediet.

Deres data viser, at omkostningerne til at fremstille et hætteglas af en insulin-analog ligger mellem 3,69 og 6,16 dollars, mens det for human insulin er mellem 2,28 og 3,42 dollars per hætteglas.

Men de mediane priser, som betales for produkterne i de mere end 20 lande, forskerne har kigget på, ligger betydeligt højere.

Kan ikke retfærdiggøres

For human insulin lå priserne 1,2 til 1,8 gange højere end omkostningerne, mens det var endnu mere udtalt for de nyere insulin-analoger.

Sanofis storsælgende basalinsulin koster ifølge studiet 5,6 til 7,8 gange mere end omkostningerne, mens prisen på Eli Lillys måltidsinsulin Humalog ligger 2,7 til 3,7 gange højere end omkostningerne, og Novo Nordisks ditto koster 2,6 til 3,5 gange så meget som omkostningerne.

Forskerne bag studiet skriver ifølge Stat News, at producenterne kan "fastsætte markant lavere priser og stadig opnå en fortjeneste", men man påpeger også, at der er brug for mere konkurrence på området, hvis det skal ske.

"Alle folk med type 1-diabetes burde være i stand til at købe insulin for mindre end 100 dollars om året, herunder også de langtidsvirkende udgaver (basalinsulin, red.)," udtaler Andre Hill fra University of Liverpool, der har været med til at foretage studiet, og tilføjer:

"Medicinalselskaber kan ikke retfærdiggøre at kræve 532 dollars per person i Storbritannien og 1251 dollars i USA, og slet ikke lignende priser i lav- og mellemindkomstlande."

Det er vigtig at se det større billede og have et mere holitisk syn."

Novo Nordisk.

Novo: Se det større billede

En talsmand for Novo Nordisk skriver i en besked til Stat News blandt andet, at "studiet kun præsenterer én facet af omkostningerne til medicin, nemlig produktionsprocessen."

"Det er vigtig at se det større billede og have et mere holitisk syn, herunder hvordan salget af lægemidler finansierer bredere F&U-tiltag for den næste generation af medicin sammen med vores produktionsinvesteringer, når man vurderer omkostninger," tilføjer personen og henviser blandt andet til den nye API-fabrik, Novo Nordisk er ved at opføre i USA med en investering på 2 mia. dollars i ryggen.

Samtidig påpeges det, at Novo tilbyder sine produkter til lavere priser i lavindkomstlande lande og også tilbyder human inuslin for omkring 25 dollars per hætteglas i USA.

Regeringen og Novo Nordisk giver 50 mio til sygdomsbekæmpelse i fattige lande 

Novo Nordisk-topchef afviser at rulle prisstigninger tilbage 

Novo Nordisk trodser Trump med prisstigninger 

Derfor får USA's mellemmænd kritik af Novo Nordisk, FDA's chef og patienter 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier