MedWatch

Mercks Keytruda godkendt i ny europæisk indikation

Immunterapien Keytruda fra amerikanske Merck/MSD har fået grønt lys af det europæiske lægemiddelagentur, EMA, til at markedsføre midlet i endnu en indikation.

Foto: Merck/PR

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har mandag godkendt lægemidlet Keytruda (pembrolizumab) fra det amerikanske selskab Merck & Co. i en ny indikation, der tillader anvendelse af midlet sammen med kemoterapi til behandling af ikke tidligere behandlede lungekræftpatienter med fremskreden ikke-kurabel ikke-småcellet lungekræft.

Det oplyser selskabet, der går under navnet MSD i Europa, i en pressemeddelelse.

Keytruda tilhører en klasse af terapeutiske antistoffer kaldet checkpoint-hæmmere, og midlet retter sig nærmere bestemt mod proteinet PD-1 på overfladen af T-cellerne i vores immunforsvar. Ved at blokere bindingen mellem PD-1 og det relaterede protein PD-L1 på tumorceller, kan man gøre immunforsvaret i stand til selv at bekæmpe kræft.

Den virkningsmekanisme har vist sig at have stor effekt mod en række tumortyper, hvor PD-L1 er opreguleret, og godkendelsen er - skriver selskabet - baseret på tumorrespons og responsvarighed i fase 3-studiet Keynote-189, som Merck/MSD har udført i samarbejde med Eli Lilly.

Keytruda er den første immunterapi til at blive godkendt i Europa som førstebehandling sammen med kemoterapi til denne patientgruppe, der samtidigt er gruppen af patienter med den mest almindelige form for lungekræft.

I USA er Keytruda allerede godkendt i den pågældende indikation samt i 11. andre, herunder til behandling af kræft i mave, spiserør, blære, hoved og hals, lunger samt mod modermærkekræft og non-Hodgkin lymfom.

Godkendelsen er endnu en fjer i hatten for immunterapien, der sidste år omsatte for 3,8 mia. dollars på verdensplan og ifølge en ny rapport fra EvaluatePharma forventes at runde et årligt salg på 12,7 mia. dollars - eller godt 80 mia. kr. - i 2024.

EMA vil begrænse brugen af immunterapier fra MSD og Roche

Mercks Keytruda godkendt mod livmoderhalskræft i USA

Merck vil have godkendt immunterapi til endnu flere lungekræftpatienter

Mercks Keytruda på vej som monoterapi mod lungekræft  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier