Biotek-direktør: Der er stadig håb for IDO-hæmmere

Selvom en ny type kræftmedicin kendt som IDO-hæmmere har oplevet en række kliniske tilbageslag i den seneste tid, så er det for tidligt at afskrive lægemiddelklassen helt. Det mener den medicinske direktør fra et af de selskaber, der satser på klassen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er for tidligt helt at afskrive de såkaldte IDO-hæmmere til behandling af kræft.

Sådan lød meldingen ifølge Fiercebiotech fra biotekselskabet Newlink Genetics' medicinske direktør, Eugene Kennedy, på dette års udgave af onkologikonferencen ASCO i Chicago.

Lægemidler som hæmmer enzymet IDO blev for få år siden set som den næste store ting inden for immunonkologi, hvor de blev anset for at kunne forbedre kræftbehandling med checkpoint-hæmmere, såsom Merck/MSD's Keytruda og Bristol-Myers Squibbs Opdivo markant.

Men tidligere i år fejlede det velnok førende selskab på området, amerikanske Incyte, i et studie med sin IDO-hæmmer epacadostat og Keytruda, og det har ført til en bølge af stoppede forsøg og samarbejder på området. Blandt andet har Roche stoppet et samarbejde med Newlink på området.

Men selvom biotekselskabet nu er ved at kigge sine kliniske programmer efter i sømmene, er man altså ikke klar til at kaste håndklædet i ringen endnu.

"Der er blevet genereret en anseelig mængde data i løbet af cirka 20 år, som beskriver den centrale rolle IDO spiller i immunresponsen. Vi tror stadigvæk på, at indoximod med sin unikke virkningsmekanisme muligvis kan vise effekt i adskillige kombinationsbehandlinger på tværs af en bred vifte af cancerindikationer," siger Eugene Kennedy til Fiercebiotech.

Anderledes virkningsmekanisme

Indoximod er Newlinks førende IDO-kandidat, og den medicinske direktør påpeger, at den har en anden virkningsmekanisme end andre direkte enzymatiske IDO-midler såsom epacadostat.

Det er nogenlunde hvad Maibritt Zocca, topchef for det danske biotekselskab IO Biotech, netop har fortalt MedWatch om danskernes eget arbejde på IDO-området.

"Vores tilgang er helt anderledes i forhold til alt andet, man ser på markedet i øjeblikket. Så det går udmærket for vores selskab på trods af alle de fejlslag, man ser rundt omkring. Det bekymrer mig ikke, for det har ingen effekt på os," sagde hun og tilføjede:

"De andre programmer rammer den enzymatiske aktivitet af IDO. Det gør vi ikke. Vi bruger IDO som et flag til at trække T-celler ind i tumor-mikromiljøet, og derved udøver vi en effekt i tumor-mikromiljøet. Det er altså en stor forskel. For det betyder, at vi er ligeglade med, om IDO har en enzymatisk aktivitet."

IO Biotech-chef efter amerikaneres flop: "Det bekymrer mig ikke"

IO Biotechs førende IDO-kandidat IO102 undersøges mod modermærkekræft (melanom) og lungekræft, og selskabet har indgået et samarbejde med Merck om at teste kandidaten i et fase 2-program sammen med Keytruda til førstelinjebehandling af metastatisk ikke-småcellet lungekræft (NSCLC).

Lovende data

Ifølge Eugene Kennedy har indoximod også en virkning på immunceller i kroppen kendt som T-celler, og data præsenteret på ASCO-konferencen viser, at kandidaten har en mærkbar effekt for patienter med modermærkekræft i kombination med checkpoint-hæmmere.

I et fase 2-studie med 102 patienter med fremskreden melanom, hvor indoximod blev givet sammen med enten Keytruda eller midlerne Opdivo og Yervoy, så man en objektiv responsrate (ORR) på 56 pct. Samtidig så man en komplet respons i 19 pct. af patienterne, mens den mediane progressionsfri overlevelse - tiden frem til sygdomsforværring - var på mere end et år.

Indoximod fejlede for et år siden fejlede i et mellemfasestudie inden for behandling af brystkræft, hvor kandidaten blev givet sammen med standardbehandling, men ikke kunne forbedre hverken samlet overlevelse, progressionfri overlevelse eller den objektive responsrate.

Roche dropper milliardaftale med amerikansk biotekselskab 

AstraZeneca indgår immunonkologiaftale med NewLink 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også