MedWatch

Politikere kræver svar fra Novartis om millionbetaling til Trumps advokat

Amerikanske politikere har sat gang i en undersøgelse af medicinalselskabet Novartis' betaling på 7,5 mio. kr. til Donald Trumps advokat, Michael Cohen. Betalingen puster liv i "korruptionens spøgelse," siger senator.

Ron Wyden, demokratisk senator fra Oregon, mener at Novartis' betaling på 7,5 mio. kr. til Donald Trumps tyder på korruption. | Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Novartis' topchef har allerede erklæret, at selskabet "begik en fejl," da det fra februar 2017 og et år frem betalte i alt 7,5 mio. kr. (1,2 mio. dollar) til Donald Trumps personlige advokat, Michael Cohen, men det er ikke nok, mener to amerikanske politikere.

De to demokratiske senatorer Ron Wyden og Patty Murray har nu sat gang i en undersøgelse af medicinalselskabets betaling for at få svar på primært et centralt, ubesvarede spørgsmål.

"Jeg vil vide, hvad Novartis troede, det købte for de 1,2 mio. dollar," sagde Ron Wyden til CNN ifølge nyhedsmediet Endpoints.

Han sagde samtidig, at betalingen puster liv i "korruptionens spøgelse i Det Hvide Hus."

En lignende holdning har hans kollega, Patty Murray, som sender en stikpille til Novartis.

"Den her aftale rejser seriøse spørgsmål om, hvor langt Novartis ville gå for at lefle for regeringen, og måske mere alarmerende, hvad det forventede eller blev lovet til gengæld," skrev Patty Murray.

Håbede på detaljer

Novartis skrev sidste uge i en pressemeddelelse, at det håbede at skaffe sig adgang til detaljer om Donald Trumps politiske planer for amerikansk sundhedspolitik, herunder Obamacare, som modydelse for betalingerne til Michael Cohen og hans firma Essential Consultants.

Novartis holdt et møde med Michael Cohen i marts 2017, hvorefter det ifølge selskabet stod klart, at han "ikke kunne levere de tjenester, som Novartis havde forventet i forhold til amerikansk sundhedspolitik."

Derefter opgav Novartis at holde flere møder med Michael Cohen, men på det tidspunkt havde selskabet kontraktligt forpligtet sig til at betale de 7,5 mio. kr. eller 1,2 mio. dollar, skrev Novartis.

"Michael Cohen er ikke lobbyist"

Men den forklaring er for vag for de to politikere.

"Michael Cohens firma er ikke et sundhedspolitisk konsulentfirma, og Michael Cohen er heller ikke en registreret lobbyist. Han er præsidents personlige advokat," sagde Ron Wyden.

"Derudover oversteg beløbet, som Novartis betalte til Michael Cohens firma, langt de beløb, som Novartis betalte til registrerede lobbyistfirmaer i de første 15 måneder under Trumps regering. Ifølge dokumenter fra Senatets sekretær betalte Novartis 15 lobbyistfirmaer 2,5 mio. dollar i den periode, og intet firma modtog mere end 300.000 dollar," sagde Ron Wyden.

Novartis fik en ny topchef i form af Vasant Narasimhan i februar 2018, netop da selskabets aftale med Michael Cohen udløb. Den nye topchef har i den seneste uge understreget, at han ikke var involveret, da aftalen blev indgået.

Novartis-topchef om millionbetaling til Trumps advokat: "Vi begik en fejl"

Medicinalselskab flettes ind i Stormy Daniels-sag 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier