Top 5: Europas bedst sælgende lægemidler i 2017

Fire ud af de fem mest indbringende europæiske lægemiddelblockbustere er såkaldte biologiske lægemidler, som nu indtager syv ud af femten pladser over verdens bedst sælgende lægemidler i 2017, viser ny opgørelse. Blandt de fem finder man en stor konkurrent til Novo Nordisks diabetesforretning.
Kræftmidlet Herceptin fra Genentech er Europas bedst sælgende lægemiddel i 2017, viser ny opgørelse. | Foto: Roche
Kræftmidlet Herceptin fra Genentech er Europas bedst sælgende lægemiddel i 2017, viser ny opgørelse. | Foto: Roche

På trods af patentudløb, pres fra kopiselskaber og biosimilære versioner, omsætter Europas bedst sælgende lægemidler stadig for milliarder og atter milliarder.

Det viser en ny opgørelse fra branchemediet Labiotech, der har undersøgt, hvilke europæiske lægemidler, der omsatte for flest penge i 2017.

Labiotech har defineret et lægemiddel fra Europa som værende et, der enten oprindeligt blev udviklet af et medicinalselskab med hovedkvarter i Europa, eller et, som blev udviklet uden for Europa, men som for øjeblikket udvikles og markedsføres af en europæisk virksomhed.

Bemærkelsesværdigt er det, at fire ud af de fem Europa-blockbustere tilhører kategorien biologiske lægemidler, der adskiller sig fra andre typer lægemidler ved at være fremstillet af et biologisk materiale (fra mennesker, dyr eller planter) eller ved hjælp af gen-teknologiske metoder.

Det betyder, at de ofte virker mere præcist det sted i kroppen, man ønsker det, og at man derfor ofte oplever færre bivirkninger ved brug af biologiske lægemidler end ved brug af gængse kemisk fremstillede lægemidler. 

Af samme grund har biologiske lægemidler vundet stadig mere indpas, og det er forventningen, at markedet for biologiske lægemidler vil vokse markant i de kommende år inden for særlig væksthormoner, kræft-, diabetes- og gigtområdet.

Værd at nnotere sig er også, at alle fem lægemidler, som Labiotech definerede som værende europæisk afledte, også er blandt de 11 mest solgte lægemidler verden over. Dermed er næsten halvdelen af de 10 mest solgte lægemidler verden over fra Europa.

Og her er den så: Top 5-listen over Europas bedst sælgende blockbustere i år 2017:

1. Herceptin (trastuzumab)

  • Producent: Genentech (Roche)
  • 2017 omsætning: 43,96 mia. kr.
  • 5. bedst sælgende lægemiddel på globalt plan.

Herceptin (trastuzumab) blev en del af onkologernes værktøjskasse første gang i 1998, da Genentech, Roches datterselskab, fik FDA-godkendt sin registreringsansøgning om tilladelse til at markedsføre Herceptin til behandling af metastatisk brystkræft. To år senere i år 2000 blev Heceptin godkendt af de europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Herceptin er et antistof, som virker ved at binde sig til HER2-positive kræftceller. Derved ændres cellernes overflade, og den ukontrollerede celledeling ophører.

Cirka 20 pct. af alle tilfælde af brystkræft er såkaldt HER2-positiv brystkræft, hvor der er en øget risiko for, at man får tilbagefald af sygdommen. HER2-positive brystkræftceller har et meget stort antal HER2-receptorer på celleoverfladen. Det unormalt store antal HER2-receptorer medfører, at cellerne bliver overstimuleret og deler sig ukontrolleret.

Selvom Herceptin blev udviklet til behandling af metastatisk brystkræft, bruges det i dag ofte i kombination med andre lægemidler til behandling af visse HER2-positive metastatiske mavecancere, for eksempel esophageal adenocarcinom.

Den første Herceptin biosimilar, Ontruzant (fra Samsung Bioepis), fik godkendelse fra EMA i slutningen af sidste år til behandling af tidlig og metastatisk HER2-positiv brystkræft og HER2-positiv metastatisk mavekræft.

Erfaringerne fra tidligere patentudløb på andre biologiske lægemidler som Enbrel og Remicade, og en efterfølgende introduktion af biosimilære versioner, har betydet en halvering af priserne. Noget lignende er forventeligt for Herceptin, skriver Labiotech.

2. Avastin (bevacizumab)

  • Producent: Genentech (Roche)
  • 2017 omsætning: 41,72 mia. kr.
  • 8. bedst sælgende lægemiddel på globalt plan.

Avastin (bevacizumab) er et rekombinant humaniseret monoklonalt antistof, der binder sig til en vækstfaktor, som har betydning for dannelsen af nye blodkar. Bindingen medfører, at VEGF ikke kan påvirke sine receptorer på overfladen af blodkarrenes endothelceller, hvorved angiogenesen hæmmes. Angiogenese er en vital forudsætning for vækst af en ondartet kræfttumor, og hæmning af denne kan midlertidigt bremse tumorens vækst.

Avastin blev godkendt af FDA i 2004 til behandling af tyktarmskræft, men siden er indikationen udvidet til nu også at omfatte nyre-, lunge-, bryst-, og livmoderhalskræft samt kræft i æggestokkene.

Selvom Avastin er blevet undersøgt for bivirkning af monoterapi hos visse kræftformer, anvendes den primært i kombination med andre lægemidler til behandling af avancerede eller metastaserende kræftformer. Avastin blev godkendt til brug i hele EU i 2005.

3. Xarelto (rivaroxaban)

  • Producent: Bayer
  • 2017 omsætning: 39,49 mia. kr.
  • 9. bedst sælgende lægemiddel globalt

Xarelto (rivaroxaban) fra tyske Bayer er en oral blodfortynder, der anvendes til behandling af blodpropper. Lægemidlet blev godkendt i Europa i 2008 og markedsføres nu af Johnson og Johnson i USA.

Xarelto tilhører en nyere klasse af blodfortyndende midler, som kaldes non-vitamin K antagonist oral antikoagulantia – eller blot NOAK. De midler forhindrer dannelsen af blodpropper og bruges blandt andet mod dyb venetrombose (blodprop i benet) og slagtilfælde (blodprop i hjernen).

Der findes en lille håndfuld midler i den klasse, som udover Xarelto tæller Bristol-Myers Squibbs Eliquis (apixaban), Boehringer Ingelheims Pradaxa (dabigatran) og Daiichi-Sankyos Lixiana (edoxaban), markedsført som Savaysa i USA.

Afhængigt af indikationen kan Xarelto anvendes alene eller i kombination med andre lægemidler, der forhindrer blodpropper. Xarelto sidder på omkring en tredjedel af det globale antikoagulantmarked og er den mest solgte enkelt-blodfortyndende medicin verden over.

Salget af Xarelto steg med 11 pct. fra 2016 til 2017, hvilket afspejler øget bevidsthed om de terapeutiske fordele ved antikoagulanter og den aldrende vestlige befolkning. Med patentbeskyttelse indtil 2020, har Bayer endnu et par at løbe på, inden konkurrenter alt andet lige vil byde sig til med kopiversioner.

4. Eylea (aflibercept)

  • Producent: Bayer og Regeneron Pharmaceuticals
  • 2017 omsætning: 36,51 mia. kr.
  • 10. mest solgte lægemiddel globalt

Eylea (aflibercept) blev først markedsført som Eylea af USA-baserede Regeneron Pharmaceuticals til behandling af våd makuladegeneration (øjenforkalkning) og som Zaltrap til behandling af metastatisk kolorektal cancer.

Selvom midlet oprindeligt er udviklet i USA, har Regeneron co-udviklet Eylea som kræftbehandling med Sanofi og mod øjenlidelser med Bayer - derfor figurerer Eyla på listen fra Labiotech. Bayer fik tilladelse til at markedsføre Eylea i Europa i 2012.

Eylea bruges hovedsageligt til at behandle øjenforkalkning via injektionsbehandling. Det er dog en besværlig måde at administrere midlet på og håbet er, at man kan skabe en lettere behandlingsrute, som ikke kræver en injektionsnål i øjet. Af samme grund pågår for tiden flere studier med Eylea i kombination med andre midler for at optimere behandlingen.

Salget af Eylea steg med 9 pct. i 2017 sammenlignet med året før.

5. Lantus (insulin glargin)

  • Producent: Sanofi
  • 2017 omsætning: 34,27 mia. Kr.
  • 11. mest solgte lægemiddel globalt

Sanofi fik tilladelse til at markedsføre diabetesmidlet Lantus i EU i år 2000.  Lantus, der er en stor konkurrent til Novo Nordisks diabetesforretning, var den første en-gang-daglig-behandling til glykæmisk kontrol hos voksne og børn med type 1 diabetes og hos voksne med type 2 diabetes.

Lægemidlet er en injicerbar opløsning indeholdende det langtidsvirkende insulin-analog insulin glargin. Insulin glargin blev udviklet ved en aminosyresubstitution i insulinproteinkæden, der muliggør langsom og kontinuerlig frigivelse af hormonet i kroppen.

Sanofis patent på insulin glargin udløb i de fleste lande i 2015, og ikke overraskende er der siden da kommet en række biosimilærer til de amerikanske og europæiske markeder.

Eli Lily modtog markedsføringstilladelse for deres insulin glargine biosimilær Absaglar i Europa og Basaglar i USA i slutningen af 2014 og 2015. Og i december 2017 samt i januar 2018 modtog amerikanske Mylan FDA-og EMA godkendelser for deres insulin glargine biosimilær Semglee.

Lantus-salget dykkede 19 pct. fra 2016 til 2017, og den sandsynlige forklaring er, at Eli Lilly's Basaglar efterhåndende er blevet så billigt og dermed attraktivt et alternativ til de største sundhedsforsikringsselskaber i USA, at de ikke længere er nær så villige til at refundere Lantus til listepris.

Således listen fra Labiotech over de bedst sælgende europæiske lægemidler i 2017. Som kuriosum kan nævnes, at Herceptin, Avastin, og Xarelto alle – udover over at sælge godt – også er opført på WHO’s Model List of Essential Medicines, der revideres hvert andet år, og som indeholder de lægemidler, der anses for at være mest effektive og bedst til at sikre opfyldelse af de vigtigste behov i ethvert sundhedsvæsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også