MedWatch

Ældre og handicappede i USA skal betale halv million for celleterapi mod kræft

Behandling med de nye kræftbehandlinger Yescarta fra Gilead Sciences og Kymriah fra Novartis vil koste visse amerikanske patienter under den nationale sundhedsforsikringsplan Medicare omkring en halv million kroner af egen lomme, skriver Reuters.

Foto: Colourbox

Sidste år blev to nye kræftbehandlinger baseret på modificerede immunceller fra patienters egen krop godkendt til markedsføring, nemlig produktet Kymriah fra Novartis og Yescarta fra Gilead Sciences. Men selvom der har været begejstring over behandlingernes effekt i kliniske studier, så har der også været bekymringer over deres prisskilt, som frygtes at gøre behandlingerne utilgængelige for mange patienter.

Nu har det amerikanske regeringsagentur Centers for Medicare & Medicaid Services besluttet, hvor meget tilskud man vil yde til visse patienter under sundhedsprogrammet Medicare, som skal behandles med Yescarta, der er godkendt mod visse typer for non-Hodgkin lymfon i USA. Tilskuddet er på linje med, hvad regeringen yder i forbindelse med de fleste andre medicinske behandlinger, og det betyder, at egenbetalingen for patienterne kan lande på næsten en halv million kroner.

Det skriver Reuters.

Medicare er den amerikanske regerings sundhedsprogram for ældre over 65 og visse personer med handicap, og mere end 50 millioner amerikanere er forsikret gennem programmet.

For ambulante patienter, som ikke er hospitalsindlagt, lyder tilskuddet fra Medicare som regel på nettoprisen efter diverse rabatter er fratrukket plus 6 pct., skriver Reuters. Og det leje har man altså holdt sig til i forbindelse med Yescarta, der har en officiel listepris før rabatter på 373.000 dollars per patient.

Det betyder, at disse outpatients, som man kalder dem på engelsk, selv skal betale næsten 80.000 dollars for behandlingen fra Gilead, svarende til 487.000 kr. ved aktuelle valutakurser. For Kymriah, der bruges mod en særlig type leukæmi, er listeprisen 475.000 dollars, og her lander egenbetalingen for ambulante Medicare-patienter på 100.168 dollars.

Både Gilead Sciences og Novartis har bedt Centers for Medicare & Medicaid Services om at yde yderligere tilskud til hospitalsindlagte patienter under Medicare, men den anmodning har det amerikanske agentur endnu ikke taget stilling til, skriver det i en e-mail til Reuters.

Kymriah og Yescarta tilhører en lovende ny klasse af kræftbehandlinger kaldet CAR-T-celleterapi. Det er en behandling, som går ud på at udtrække T-celler fra en patients eget immunsystem og udstyre den med en særlig receptor - en chimeric antigen receptor eller blot CAR - som gør cellerne i stand til at genkende og angribe bestemte tummorceller. Herefter bruger man de potente immunceller som en medicinsk behandling.

Behandling skal laves fra og til hver enkelt patient, og det er derfor også en ganske dyr og omstændelig proces. Det er en del af baggrunden for de høje prisskilte selskaberne har smækket på deres produkter.

Analyse: Dyre genterapier mod kræft er pengene værd 

Næste bølge af kræftbehandling er en realitet - og udviklingen fortsætter 

Mere fra MedWatch

Forsøgsordning med risikodeling ender med vag konklusion

Lægemiddelstyrelsen har nu evalueret forsøgsordningen med risikodeling på lægemiddelområdet, men det sparsomme erfaringsgrundlag og påvirkningen fra covid-19 gør det svært at drage håndfaste konklusioner, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Europæisk laboratorienetværk skal sikre bedre data

Et nyt netværk af "referencelaboratorier" som led i EU's sygdomsforebyggelse skal bane vejen for bedre data. Der er stadig plads til forbedring, når der skal forberedes på fremtidige pandemier, siger Europa-Kommissionen til MedWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier