MedWatch

Novartis indsender europæisk CAR-T-ansøgning

Den schweiziske medicinalkæmpe Novartis har indsendt en registreringsansøgning til de europæiske myndigheder på selskabets CAR-T-celleterapi Kymriah.

Foto: Novartis/PR

Mindre end en uge efter, at schweiziske Novartis skippede en registreringsansøgning på selskabets CAR-T-celleterapi afsted til de amerikanske lægemiddelmyndigheder, har selskabet nu også søgt om godkendelse i Europa.

Det skriver Reuters.

Registreringsansøgningen på Kymriah, der er navnet på den immunterapeutiske behandling, er indsendt i to blodcancer-indikationer; til børn og unge med akut lymfoblastær leukæmi (ALL) og hos voksne med diffust storcellet B-lymfom (DLBCL), som ikke er berettiget til en autolog stamcelletransplantation, hvor man bruger patientens egne stamceller.

”Ansøgningen til EMA er et kæmpe skridt mod vores mål om at kunne levere det til mere kritisk syge kræftpatienter i hele verden,” udtaler Vas Narasimhan, ansvarlig for lægemiddeludvikling hos Novartis og adm. direktør fra 1. februar 2018, når han tager over efter Joe Jimenez.

Novartis har allerede fået godkendt Kymriah til behandling af børn med ALL i USA, og i sidste uge søgte Novartis om markedsføringstilladelse til behandling af voksne patienter med recidiverende eller refraktær DLBCL.

Kymriah er en kimærisk antigenreceptor T-celle-terapi, der målretter patienternes T-celler mod proteinet CD19.

CAR-T-teknologi går ud på at udstyre immunceller (T-celler) i vores krop med en specialfremstillet receptor, der er specifik for den type kræft, som en patient lider af. Det bevirker, at immuncellerne bedre kan genkende og dræbe de specifikke tumorceller.

Kymriah er en direkte konkurrent til Gilead Sciences Yescarta, som i midten af oktober blev godkendt i USA til behandling af voksne patienter med recidiverende eller refraktær storcellet B-celle lymfom (LBCL), herunder også DLBCL. Gilead har også registreringsansøgninger liggende i den europæiske system.

Ifølge Reuters har Novartis meldt en pris ud på 475.000 dollars, godt 3 mio. kr., per behandling af unge patienter med ALL, men mangler stadig at annoncere priser for andre indikationer.

Gilead tager 373.000 dollars, 2,4 mio. kr. per Yescarta-patient.

 Novartis indsender ny ansøgning for CAR-T-behandling

 Næste bølge af kræftbehandling er en realitet - og udviklingen fortsætter

 Gilead får godkendt CAR-T-produkt i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier