MedWatch

FDA godkender plaster til at slukke smerterne fra helvedesild

Et amerikansk biotekselskab har fået godkendt et særligt plaster, der skal dulme smerter forårsaget af sygdommen helvedesild. Produktet blev oprindeligt afvist i 2016.

Foto: Andrew Harnik/AP/POLFOTO/arkiv

Biotekselskabet Sorrento Therapeutics, der er startet af den amerikanske rigmand og biotekentreprenør Patrick Soon-Shiong, har fået godkendt en ny behandling mod smerter forårsaget af sygdommen helvedesild i hjemlandet.

Det skriver Reuters.

Det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, har onsdag godkendt produktet ZTlido fra Sorrentos datterselskab Scilex, som er et særligt plaster, der kan levere stoffet lidokain til patienterne i op til 12 timer.

Produktet blev oprindeligt afvist af FDA i 2016, men efter Sorrento købte Scilex i november samme år, har man altså været tilbage med arbejdsbordet. Og det har nu givet pote.

Skyldes skoldkoppevirus

Sorrento håber at lancere sit produkt senere i år og positionere det som en nem og bekvem løsning, der ikke gør brug af de udskældte smertestillende midler kendt som opioider.

Der findes dog allerede lignende produkter på markedet i form af Endos Lidoderm og generiske versioner af selvsamme produkt. Men originalproduktet er næsten 20 år gammelt.

Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som skyldes Varicella-zoster virus (Herpes varicellae). Det er også den virus, der forårsager skoldkopper, og helvedesild skyldes reaktivering af skoldkoppevirus, ofte mange år efter den oprindelige infektion.

En af komplikationerne ved sygdommen, særligt i ældre mennesker, er ifølge Reuters en brændende smerte lang tid efter udslættet er aftaget. Det er de komplikationer ZTlido er godkendt mod.

Giganter i vaccinekamp

Mens Sorrento går efter at behandle symptomerne på helvedesild, så har de to store medicinalselskaber GlaxoSmithKline og Merck/MSD begge udviklet en egentlig vaccine mod sygdommen.

Merck kom først med produktet Zostavax. Men det produkt har kun vist 51 pct. effekt på tværs af aldersgrupper som en forebyggende behandling mod sygdommen.

GSK fik sidste år godkendt sit helvedesildvaccine Shingrix, som har vist 90 pct. effekt og forventes at lægge pres på rivalen i de kommende år.

GSK henter vigtig godkendelse i USA 

GSK får første godkendelse af helvedesild-vaccine 

Fremadstormende biotekkoncern udskiller datterselskab 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier