Holland: Alt går efter bogen med EMA

Italienerne har klaget over EMA-beslutningen til EU-domstolen, og i Danmark vil Venstre også genåbne kampen om agenturet, men hollænderne, der har fået agenturet fastholder, at alt går efter planen i Amsterdam.
Foto: /Ritzau/AP/Frank Augstein
Foto: /Ritzau/AP/Frank Augstein

BRUXELLES

Der har ikke været noget stukket under stolen i det bud, som Holland afgav for at få Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til Danmark.

Det siger en hollandsk embedsmand til EU-mediet, Euractiv, efter Italien nu er gået til EU-domstolen for at klage over, at Amsterdam skal huse agenturet, når de ikke har det hus klar, hvor EMA skal bo fra 29. marts 2019 - den dato, briterne forlader EU.

”Alt er i vores tilbudsbog. Siden den 20. november har Holland og EMA arbejdet tæt sammen for at sikre en problemfri overgang den 29. marts 2019. Med det for øje har EMA valgt den midlertidige bygning til at fortsætte sine aktiviteter, inden den flyttes til den faste bygning i efteråret 2019, " citerer Euractiv en hollandsk embedsmand for at sige.

Danmark vil også genåbne

Amsterdam vandt endeligt over Milano i kampen om at få agenturet efter tre afstemningsrunder og en lodtrækning. Danmark røg ud som tredje finalist i anden afstemningsrunde, og italienerne er da heller ikke de eneste, der nu er utilfredse med, hvordan hollænderne håndterer flytningen af EMA, og vil have sagen genåbnet.

I dagens udgave af Jyllands-Posten siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen:

”Jeg vil kraftigt opfordre udenrigsministeren til at rejse det her i EU's råd af udenrigsministre. Vi skal kræve en ny afstemning. Både fordi vi igen skal prøve at få det til Danmark. Og fordi det principielt er vigtigt, at når man byder på en opgave, skal man også kunne løfte den. Ellers må udbuddet gå om.”

Også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har luftet sin utilfredshed med Hollands måde at håndtere opgaven.

”Jeg synes, at det er uacceptabelt, at Amsterdam ikke kan levere til tiden på opgaven. Det var et klokkeklart og væsentligt kriterium for overhovedet at kunne byde, som hollænderne nu bryder, og det svækker EMA og løsningen af opgaven,” sagde hun forleden til Altinget.

Italiensk valgflæsk

Ifølge EMA kan man først flytte endeligt ind i de nye bygninger, der er afsat til EMA i Amsterdam i november 2019. Men nærlæser man hollændernes oprindelige bud står der, at det kun er nogle kontorer, og et konferencecenter, der ville være klar til april 2019.

Resten vil først være klar i ”de følgende uger og måneder” ifølge tilbudsmaterialet.

Og bygningerne fik ud fra buddet topkarakterer af EMA selv i efteråret, da de gennemgik alle bud på agenturet. EMA-direktør Guido Rasi har selv været med til at blåstemple de midlertidige bygninger, Amsterdam nu stiller til rådighed.

"Vi arbejder imod ekstremt stramme deadlines. Den 1. januar 2019 har vi brug for en fuldt operationel bygning for gradvist at flytte vores medarbejdere fra London til Amsterdam før den 30. marts 2019, når Storbritannien trækker sig ud af EU. Det betyder, at selvom disse midlertidige lokaler ikke er ideelle, er de den bedste løsning under de nuværende tidsbegrænsninger," udtalte Guido Rasi i mandags.

Flere mener dog også, at italienernes protest mod Holland skal ses i lyset af det kommende valg i landet 8. marts, og vurderingen i Bruxelles er, at det ikke er realistisk at omstøde beslutningen.

Europa-parlamentet, hvor flere italienske parlamentarikere også har luftet deres utilfredshed med beslutningen om, at det var Holland, der vandt EMA, skal stemme om en lovændring i marts, der endeligt skal sætte to streger under flytningen.

 Italien indsender officiel klage over EMA-beslutning

 EMA-boss: Midlertidig Amsterdam-løsning er ”ikke-optimal”

 Italienske EU-politikere vil have omstødt EMA-beslutning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også