Astmamiddel fra Teva fejler i fase 3

Et markedsført astmalægemiddel fra israelske Teva har misset det primære effektmål i to fase 3-studier, som skulle have muliggjort godkendelse af en mere bekvem version af lægemidlet.
Foto: /ritzau/AP/Tsafrir Abayov
Foto: /ritzau/AP/Tsafrir Abayov

Den israelske medicinalkoncern Teva må endnu engang komme med nedslående meldinger fra sin kliniske udvikling.

Selskabet oplyser således mandag eftermiddag, at to afgørende fase 3-studier med et lægemiddel til behandling af astma har misset deres primære effektmål.

I begge de to senfasestudier blev antistoffet reslizumab undersøgt som en subkutan injektionsbehandling mod astma.

I det første studie kiggede man på reduktionen i akutte astmasymptomer (eksacerbationer) i patienter med ukontrolleret astma og en koncentration af hvide blodceller kendt som eosinofiler i blodet på mere end 300/mcL.

I det andet studie havde man rekrutteret patienter, som var under behandling med orale kortikosteroider, og her kiggede man på reduktionen i deres daglige dosis af kortikosteroider. Men reslizumab kunne altså ikke leve op til de to mål.

De positive briller

Teva prøver at se det positive i det kliniske nederlag og påpeger, at lægemidlet faktisk viste en signifikant reduktion i eksacerbationer i det første studie i de patienter, som havde en eosinofil-koncentration på minimum 400/mcL.

Reslizumab er allerede godkendt til markedet som en intravenøs infusionsbehandling, hvor det sælges som Cinqair i USA og Cinqaero i EU, og ifølge selskabet blev registreringsstudierne foretaget i patienter med en eosinofil-koncentration på minimum 400/mcL.

"Disse resultater understreger den rolle, som eosinofiler spiller i sygdomsbiologien for svær astma, og vigtigheden af at definere det rigtige cutoff-point for eosinofiler i blodet, når man udvælger patienter," udtaler Tushar Shah, der er ansvarlig for klinisk udvikling og medicinske anliggender i Tevas afdeling for originale lægemidler.

Han påpeger, at selskabet stadig ser den intravenøse udgave af astmamedicinen som et klinisk effektivt alternativ til patienter med astma og forhøjet eosinofil-niveau, der ikke kan hjælpes med standardbehandling.

Pipeline-kvaler

Men nederlaget må alligevel ses som en markant streg i regningen for Teva i kampen mod GlaxoSmithKline og deres astma-antistof Nucala (mepolizumab). GSK's middel blev godkendt i USA fire måneder før Cinqair, og en ny og mere bekvem udgave af Cinqair ville have været et vigtigt salgsargument for det israelske selskab.

Samtidig er det endnu et eksempel på de problemer, Teva har i sin kliniske pipeline, hvor man har oplevet flere fejlskud og har haft yderst svært ved at finde en ny vækstmotor til at løfte arven fra sklerose-blockbusteren Copaxone, som er begyndt at tabe terræn til kopiprodukter.

Tevas Copaxone-arvtager fejler igen 

Tevas sklerose-arvtager fejler i fase 3 

Teva smager egen medicin: Taber stor markedsandel til kopimiddel på få måneder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også