MedWatch

Tevas Copaxone-arvtager fejler igen

For anden gang i år har et lægemiddel mod sklerose fra israelske Teva fejlet i et klinisk studie. Og chancerne for, at kandidaten kan løfte arven fra kerneproduktet Copaxone, er efterhånden minimale.

Der var dårligt nyt til israelske Teva og selskabets danske topchef Kåre Schultz i sidste uge, da en mulig arvtager til kerneproduktet Copaxone fejlede for anden gang i år. Foto: /Ritzau/Cecile Smetana/

Et eksperimentelt lægemiddel mod sklerose fra det svensk biotekselskab Active Biotech og dets israelske partner Teva har fejlet i et klinisk fase 2-studie.

Det skriver FierceBiotech.

Lægemiddelkandidaten kaldet laquinimod blev ifølge mediet tidligere set som en arvtager for Tevas kerneprodukt Copaxone mod sklerose, som tegner sig for 20 pct. af koncernens salg af receptpligtige lægemidler, men nu trues af kopikonkurrence. Men de forhåbninger kan Teva og selskabets nye danske topchef Kåre Schultz formentlig godt skyde en hvid pil efter. Det er således anden gang i år, at kandidaten fejler i et klinisk studie.

Tidligere i år stoppede de to partnere udviklingen af laquinimod mod det, der kaldes attakvis multipel sklerose, efter kandidaten ikke viste sig mere effektiv til at bremse sygdomsudviklingen end placebo i et fase 3-studie. Og nu har midlet altså heller ikke leveret varen i fase 2-studiet Arpeggio i primær-progressiv multipel sklerose.

Den version af sygdommen er mere sjælden og rammer kun 10-15 pct. af patienterne, og den er også noget vanskeligere at behandle, som de to partnere har måttet sande.

Laquinimod kunne således ikke modvirke hjernesvind i patienterne målt i den procentvise ændring i hjernevolumen efter 48 ugers behandling. Herudover mødte studiet heller ikke et sekundært effektmål, som drejede sig om tiden indtil sygdomsforværring.

Halverede Active-aktien

Nyheden om det fejlede studie skabte et mindre fald for den hårdt prøvede Teva-aktie i slutningen af sidste uge, mens Active Biotechs aktie på børsen i Stockholm blev halveret fra 6,55 SEK til 3,25 SEK i løbet af en times tid fredag eftermiddag.

Mens laquinimod formentlig ikke har en fremtid inden for behandling af sklerose, så undersøges kandidaten dog også mod den neurodegenerative sygdom Huntingtons sygdom i fase 2. I den indikation råder Teva også over det nygodkendte middel Austedo og fase 2-kandidaten priopidine.

Sidstnævnte kandidat er udviklet af Neurosearch og gik tidligere under navnet Huntexil. Det danske biotekselskab håber fortsat at kunne opnå milepælsbetalinger fra samarbejdet med Teva, hvis det på et tidspunkt lykkes israelerne at få skubbet det middel på markedet.

Tevas sklerose-arvtager fejler i fase 3

Teva ændrer på sklerose-forsøg efter hjertetilfælde

Biotekselskab rejser millioner og påbegynder skleroseforsøg

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier