Lundbeck: Amerikansk skattereform kan ramme danske selskaber

Den skattereform, som er på vej til at blive gennemført i USA, kan ifølge Lundbecks vicepræsident for Global Public Affairs "sætte danske virksomheder i USA i en sværere position", siger han til Børsen. I et mere internationalt perspektiv, kan de ændrede regler skubbe en markant opkøbsbølge i gang i life science-industrien.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Regeringen i Danmark bør holde et vågent øje på sin amerikanske pendant og den skattereform, som Præsident Trump og hans republikanske partifæller er ved at få gennemført i USA.

Det siger Anders Schroll, der har ansvaret for Global Public Affairs  i medicinalselskabet Lundbeck, til Børsen.

"Skattereformen kan sætte danske virksomheder i USA i en sværere situation. Det ændrer på relationerne. Man skal huske, at præsident Donald Trumps udgangspunkt er America First, det skal regeringen holde ekstra øje med," siger Anders Schroll til avisen.

Halvdelen af Lundbecks egen omsætning genereres i USA, og ifølge Anders Schroll lægges en "ikke uvæsentlig del" af selskabets samlede skattebetaling på en lille milliard kroner i den amerikanske statskasse.

Den amerikanske skattereform, som endnu ikke er endeligt vedtaget, vækker ifølge Børsen også bekymring blandt en række EU-landes ministre.

Kan skabe opkøbsbølge

Tager man de bredere, internationale farmabriller på, kan de ændrede regler også få vidtrækkende konsekvenser.

Blandt forslagene i reformen er nemlig en såkaldt ”repatriation tax holiday”, som vil give amerikanske selskaber en enkeltstående mulighed for at trække oversøisk profit tilbage til USA til en langt lavere skattesats end den gældende.

Og det er bestemt ikke beskedne summer, som de amerikanske giganter har "fanget" i udlandet for at undgå et stort skattesmæk. Ifølge det amerikanske branchemedie Endpoints News har de ti største biofarmaselskaber i landet alene 171 mia. dollars, eller godt 1000 mia. kr., gemt væk uden for USA.

De penge vil formentlig blive hentet tilbage til landet, og så skal en stor del af dem naturligvis ud at arbejde igen. Rationalet for at tillade "repatriering" af de mange milliarder, er at de vil komme det amerikanske samfund til gode gennem f. eks. investeringer i forskning og udvikling.

Men erfaringerne fra den seneste "skattehelligdag" i 2004 under Bush-regeringen siger, at en stor del også vil blive givet til selskabernes aktionærer i udbyttebetaling, ligesom det vil være med til at skabe øget opkøbsaktivitet.

Medie: Trump-forslag kan skubbe opkøbsbølge i gang 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også