MedWatch

Danmark stadig med i kampen om EMA

København videre til 2. afstemningsrunde om at få det Europæiske Lægemiddelagentur sammen med Milano og Amsterdam.

Foto: /Ritzau/AP/Frank Augstein

BRUXELLES

Danmark og København er stadig med i kampen om at blive det næste hjemsted for det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Det står klart, efter EU's 27 udenrigsministre har foretaget den første af maksimalt tre hemmelige afstemninger, hvor agenturets næste hjemby skal udpeges.

Her fik Danmark 20 stemmer, Amsterdam ligeledes 20, mens forhåndsfavoritten Milano fik 25 stemmer.

Nu venter 30 minutters pause inden 2. afstemningsrunde, hvor alle landene kan afgive hver én stemme på de tre tilbageværende kandidater.

Får et af de lande mere end 14 points, er det vinderen. Er det ikke tilfældet, går de to lande, der har flest point, videre til en tredje runde, hvor vinderen findes ved simpelt flertal.

Ministrene har i første runde afgivet i alt seks stemmer - tre stemmer til deres favorit, som godt kan være dem selv, to til deres andet valg og en til deres tredje valg.

Gode vurderinger af dansk kandidatur

Det danske bud var på forhånd vurderet positivt af blandt andet de cirka 900 ansatte i EMA.

I en undersøgelse svarede 65 pct. således, at de var parate til at flytte til København, hvis den danske hovedstad blev agenturets hjemsted fra fra 2019, når Storbritannien som følge af Brexit-afstemningen forlader EU.

Det placerede ifølge agenturet det danske bud i det felt at fem mulige lande, hvor EMA hurtigst kunne nå samme operationelle niveau som i dag.

Ligeledes vurderede EU-Kommissionen i en teknisk gennemgang af de 19 kandidatlande, at det danske forslag om at placere EMA i Copenhagen Towers i Ørestad var blandt de mest egnede og tildelte det topkarakter på to ud af tre parametre, ligesom også den europæiske lægemiddelindustriforening, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), havde et godt øje til Danmark som EMA-vært.

Som det eneste kandidatland fik Danmark i EFPIAs analyse topkarakterer på alle målepunkter.

 Tre EMA-kandidater trækker sig

 I dag afgøres EMA's fremtid

 Dansk-svensk ballade om EMA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier