MedWatch

Dansk-svensk ballade om EMA

På det sociale topmøde i Göteborg, som afholdes mellem EU’s stats- og regeringsledere i dag, er stemningen mere end kølig mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans svenske kollega på grund af EMA-afstemningen på mandag.

Foto: Colourbox

BRUXELLES

Det er småt med venskabelige rygklap og hjertelige håndtryk mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans svenske kollega Stefan Löfven i dag i Göteborg, hvor EU’s øverste beslutningstagere er samlet til socialt topmøde.

I hvert fald hvis man skal tro den svenske tabloid-avis Expressen.

Årsagen til den kølige stemning er EMA-afstemningen, som skal finde sted på mandag i Bruxelles, og som skal afgøre, hvem der skal huse Det Europæiske Lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA), når det skal flyttes ud af London, efter at briterne forlader EU.

Både Danmark og Sverige har som bekendt lagt billet ind på at huse agenturet, og Lars Løkke Rasmussen er ifølge Expressen sur, fordi Stefan Löfven ikke vil love at støtte Danmarks kandidatur, hvis Sverige ryger ud af kapløbet efter første afstemningsrunde.

Nordisk samarbejde svigtes

Lars Løkke Rasmussen forsøgte allerede for to uger siden ved et møde i Nordisk Råd at få et løfte om svensk støtte hevet ud af Löfven, men det ville den svenske statsminister ikke give, og det ”chokerede” lars Løkke Rasmussen ifølge Expressens kilder.

De hævder også at have kilder i den danske regering, som mener det er utroligt, at Sverige på den måde ”svigter det nordiske samarbejde”. Og det sydlige Sverige oven i købet.

I Skåne har man nemlig for længst meldt ud, at man der støtter det danske kandidatur, fordi EMA i København vil være en gevinst for hele Medicon Valley, der omfatter både Storkøbenhavn og Skåne.

Macron versus Løkke

Derfor spekuleres der nu i, at Stefan Löfven allerede har lovet sin støtte til den franske præsident Emmanuel Macron, der gerne vil have kandidaturet til Lille.

”Han vil sole sig i den franske præsidents glans, men hvad får Sverige egentlig ud af det?,” lyder det retoriske spørgsmål fra Expressens danske kilde, der angiveligt er tæt på den danske statsminister.

Og som avisen lakonisk konstaterer: efter at det sociale topmøde afsluttes i eftermiddag, tager Stefan Löfven og Emmanuel Macron videre for at besøge Volvos fabrikker, men der sidder Lars Løkke Rasmussen allerede på vej hjem i flyet.

København ligger bedre til

Generelt anses København for at være en større favorit end Stockholm til at huse EMA, blandt andet fordi den svenske hovedstad ligger mere isoleret i Europa, men også fordi EMA selv har givet de svenske tilbudte lokaler dårlige skudsmål.

EMA-afstemningen finder sted mandag eftermiddag i Bruxelles og afhængigt af, hvor mange afstemningsrunder man skal igennem, ventes resultatet af hvem af de 19 ansøgere, der får agenturet at foreligge mellem kl. ca. 16 og 18.

 Bookmaker har Milano som favorit i EMA-afstemning

 Estere vil mørklægge EMA-afstemning

 Regeringen fik nej fra Sverige til fælles bud om attraktivt EU-agentur 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier