Joint venture satser på dræberceller mod kræft

Et amerikansk og et sydkoreansk selskab har oprettet en joint venture, hvor man vil bruger kroppens egne ”dræberceller” til at lave skræddersyede kræftbehandlinger.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det amerikanske biotekselskab Sorrento Therapeutics, der satser stort på immunonkologi og har tætte forbindelser til rigmanden og kræftpioneren Patrick Soon-Shiong, bevæger sig nu ind på et nyt område.

Det skriver FierceBiotech.

Sorrento har således oprettet en joint venture med det sydkoreanske selskab CHA Biotech, også kaldet CBT, hvorigennem man vil udvikle en ny type skræddersyet kræftbehandling baseret på naturlige dræberceller i patienternes blod.

De to selskaber spytter nu 2 mio. dollars hver i den nye joint venture, som sydkoreanerne vil eje 51 pct. af aktierne i, mens Sorrento får de resterende 49 pt.

Naturlige dræberceller

Selskabets arbejde går ud på at tilpasse og aktivere de såkaldte natural killer cells (NKC) i vores blod, der ligesom T-celler er en del af kroppens naturlige forsvarsmekanisme mod sygdomme.

Det skal ske ved hjælp af den mere og mere udbredte CAR-teknologi, hvor man i et laboratorium skaber det, der hedder chimeric antigen receptorer på immuncellerne, som dermed bedre kan binde til og bekæmpe kræftcellerne. De specialtilpassede celler, som parterne kalder activated killer cells (AKC), skal så masseproduceres og bruges som kræftbehandling.

”På det hastigt voksende område for behandlinger baseret på NK-celler, udmærker CBT’s AKC-teknologi sig som en af de mest lovende og fremskredne platforme,” udtaler Sorrentos topchef Henry Ji ifølge FierceBiotech i en pressemeddelelse.

De to selskaber siger ifølge mediet, at processen tager mindre end tre uger og kan gennemføres med en meget lille mængde blod fra patienterne. Samtidig resulterer det i nok celler til flere behandlingsforløb.

Man har efter eget udsagn allerede fremstillet mere end 1000 behandlinger på den måde og er nu i gang med at teste dem i kliniske forsøg i Japan. Herudover er det også muligt at nedfryse de speciallavede celler ved hjælp af såkaldt kryopræservering og bruge dem senere.

Hemmelighedsfuldt selskab øger immunfokus 

Biotekmilliardær overtager blockbuster-arvtager 

Biotekmilliardær satser yderligere  

Biotek-milliardær satser på immun-onkologi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også