Biotekselskab skal levere kunstig intelligens til genprojekt

Et amerikansk biotekselskab, der bruger kunstig intelligens til at opdage nye lægemidler, skal nu yde støtte til et stort britisk DNA-projekt.
Foto: Roche/ PR
Foto: Roche/ PR

Både i Danmark og i Storbritannien har man sat gang i nye projekter rettet mod at screene 100.000 borgeres genomer, men hos vores naboer på den anden side af Nordsøen gør man nu brug af en helt ny tilgang til lægemiddelopdagelse.

Det skriver Reuters.

Det såkaldte Genomics England 100,000 Genomes Project har således indgået en aftale med det privatejede, amerikanske biotekselskab Berg, der bruger kunstig intelligens – også kendt som AI – til opdagelse af nye lægemidler og diagnostiske muligheder.

Selskabet skal hjælpe til med at undersøge patienternes DNA og andre sundhedsdata i forbindelse med projektet for at finde frem til potentielle lægemiddel-targets.

Det britiske projekt fokuserer på patienter med en af seks forskellige udbredte kræftformer eller sjældne sygdomme, og genprojektet har allerede sikret sig støtte fra medicinalsværvægtere som Roche, Biogen, AstraZeneca og GlaxoSmithKline.

Det Boston-baserede biotekselskab blev grundlagt i 2006 af Silicon Valley-milliardæren Carl Berg, og arbejder på at finde frem til nye metoder til opdagelse af lægemidler. 

Selskabet arbejder sammen med partnere såsom det amerikanske forsvarsministerium, Parkinson’s Institute Clinical Center, Pancreatic Cancer Research Team og Beth Israel Deaconess Medical Center i en række forskellige projekter.

Super-computer

Ifølge selskabet selv kan man med sin unikke tilgang til opdagelse af lægemidler komme langt længere ned i materien. Ved hjælp af sin supercomputer Betsy, der er udstyret med kunstig intelligens, kan man undersøge, hvad der foregår indeni cellerne og studere for eksempel proteiner og lipider og kommunikationen mellem de forskellige bestanddele i cellen.

”Bergs tilgang gør i bund og grund op med idéen om, at gener alene er skyld i udviklingen af sygdomme,” forklarer Dr. James Moser fra Beth Israel Deaconess til Reuters.

Udover den særlige platform til opdagelse af nye lægemidler udvikler biotekselskabet også sine egne kandidater, såsom kræftmidlet BPM31510, der ryger i fase 2 fra starten af 2016.

Dette lægemiddel virker ved at modvirke den metabolisering af kræftcellerne, som får dem til at vokse, og udviklingen af lægemidlet er baseret på forudsigelser fra Betsy. Tidlige resultater har vist, at midlet både kan mindske tumorer som enebehandling og øge effekten af kemoterapi i kombination, skriver Reuters.

 Big Pharma går med i britisk DNA-projekt 

 Regionernes genprojekt kan føre til dansk eksporteventyr 

 Masser af forretningsmæssigt potentiale i screening-projekt 

 Storstilet DNA-projekt når første milepæl 

 Exiqon lancerer cloudbaseret løsning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også