Er Valeants strategi holdbar?

Valeant Pharmaceuticals har formået at skabe stor værdi for sine aktionærer gennem opkøb og efterfølgende omkostningsbesparelser. Men selskabets ageren på det seneste får analytikere til at tvivle på, hvor holdbar strategien egentlig er.

Den canadiske medicinalkoncern Valeant Pharmaceuticals har haft stor succes med at opkøbe selskaber og herefter afskedige store dele af medarbejderne samt skære i de øvrige omkostninger for at gøre driften mere strømlinet. Det gav selskabets aktionærer en gevinst på 96 pct. i det seneste år.

Men det canadiske selskabs ageren på markedet igennem den seneste tid har ifølge Bloomberg fået flere eksperter til at tvivle på holdbarheden af selskabets strategi.

”Valeants strategi afhænger af, at folk bliver ved med at spise den ret, de serverer. De er nødt til at blive ved med at købe, i højere grad og til en højere pris, for at holde det ved lige. Hvad sker der, hvis de ikke kan? Der er ingen integreret vækst, og hele gældsproblematikken er en kæmpestor del af historien, som aktiemarkedet ignorerer,” siger analytikeren Vicki Bryan fra det amerikanske investeringsselskab Gimme Credit.

Valeants aktie lå for et år siden på omkring kurs 85, mens den på nuværende tidspunkt handles til omkring 130 dollar stykket.

Renter er højere end indtjening

Ifølge mediet betalte Valeant sidste år tre gange så meget i renter, som man trak ind på driften, og selskabet bliver ved med at optage ny gæld for at finansiere sine opkøb. Samtidig er aktien faldet betydeligt siden februar, hvor den på et tidspunkt var oppe over 145 dollar.

Det skyldes i høj grad selskabets forsøg på at opkøbe konkurrenten Allergan, som nok er bedst kendt som producenten af de velkendte Botox rynkebehandlinger. Den handel vil kræve at Valeant går ud og låner yderligere 15 mia. dollar, skriver mediet.

Frasælger rettigheder

Mens interessen i Botox-virksomheden ser ud til at fortsætte, så annoncerede Valeant onsdag, at man havde frasolgte rettighederne til nogle af selskabets nuværende rynkebehandlinger.

Schweiziske Nestlé, verdens største fødevareproducent, betaler således 1,4 mia. dollar (7,67 mia. kr.) kontant for de nordamerikanske rettigheder til en række produkter. Medicinalselskabet Galderma, som Nestlé opkøbte tidligere på året, har allerede rettighederne til produkterne på de øvrige markeder, fremgår det af en pressemeddelelse.

Med aftalen opnår Nestlé de fulde rettigheder i USA og Canada til Restylane, Perlane og Emervel, der er produkter til korrigerende æstetisk ansigtsbehandling og Dysport til æstetisk dermatologisk behandling. Endelig opnår Nestlé de fulde rettigheder til Sculptra for æstetisk og medicinsk behandling i USA, Canada og flere andre markeder rundt omkring i verden.

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også