Koffein mod Alzheimers?

Et nyt forskningsstudie peger på, at koffein har en positiv effekt på proteinet tau, som er en væsentlig grund til udviklingen af Alzheimers sygdom. Opdagelsen kan med tiden føre til udvikling af nye lægemidler mod den neurodegenerative lidelse.
Foto: /ritzau/
Foto: /ritzau/

Et klinisk studie, foretaget af tyske og franske forskere fra universiteterne i henholdsvis Bonn og Lille, har demonstreret, at koffein bremser udviklingen af Alzheimers sygdom. Det skriver World Pharma News.

Ophobningen af proteinerne tau og beta-amyloid forhindrer kommunikationen mellem nerveceller i hjernen, som langsomt nedbrydes, og menes at være blandt de væsentligste grunde til udviklingen af sygdommen. Man har endnu ikke formået at udvikle lægemidler, der kan forhindre denne proces.

Koffein binder til visse såkaldte adenosinreceptorer i hjernen og virker som en antagonist, hvilket vil sige, at den sætter dem ud af spillet, og tidligere studier har vist, at en adesoinreceptor kaldet A2A spiller en fremtrædende rolle i udviklingen af Alzheimers.

Forbedrer hukommelsen

Forskerne udviklede derfor en ultra-ren, vandopløselig A2A-antagonist, man døbte MSX-3. Denne laboratorieudviklede antagonist er mere effektiv end koffein og medfører færre bivirkninger, skriver mediet.

Herefter gav man MSX-3 til en gruppe forsøgsmus, der havde en ophobning af tau-proteinet i hjernen, mens en anden gruppe fik et placebomiddel. I løbet af studiet scorede den første gruppe af mus langt bedre i en række hukommelsestests end placebogruppen – og det giver forskerne forhåbninger.

Håb om ny behandling

”Vi har taget et stort skridt fremad. Resultaterne af studiet er yderst lovende, da vi har været i stand til for første gang at vise, at A2A-adenosinreceptor-antagonister rent faktisk har en positiv indvirkning i dyremodeller, hvor vi har simuleret de særlige kendetræk for udviklingen af sygdommen – og de negative bivirkninger er minimale,” udtaler Dr. Christa E. Müller fra Universitetet i Bonn til World Pharma News.

Forskerne vil nu følge op med flere dyremodeller, inden man indleder et egentlig klinisk studie. Den endelige forhåbning er, at opdagelsen kan føre til udviklingen af helt nye lægemidler mod Alzheimers sygdom – men det scenarie ligger dog nogle år ud i fremtiden.

”Tålmodighed er påkrævet, før A2A-adenosinreceptor-antagonister bliver godkendt som et nyt behandlingsalternativ mod Alzheimers sygdom. Men jeg er optimistisk i forhold til, at kliniske studier vil blive udført,” siger forskeren til mediet.

Læs artiklen fra World Pharma News her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også