Kopiskred i EU

De europæiske lægemiddel-myndigheder åbner nu døren for kopivirksomheder, der udvikler såkaldte biosimilær medicin, efter man har givet positive anbefalinger af to biologiske kopiprodukter.

De europæiske medicinmyndigheder, EMA, har givet positiv anbefalinger af to lægemidler fra selskaberne Celltrion og Hospira. Begge midler er biologiske kopier af Johnson & Johnsons blockbuster Remicade, og beslutningen kan bane vejen for andre kopivirksomheder, som satser på de biologiske kopier – også kaldet biosimilærer. Det skriver Bloomberg i forbindelse med nyheden.

”Det her er en skelsættende begivenhed, ikke bare for Celltrion, men også for andre udviklere af biosimilære monoklonale antistoffer,” siger analytiker Asthika Goonewardene til nyhedskilden.

En komité under EMA har anbefalet, at man godkender de to lægemidler, Remsina og Inflectra, mod de samme indikationer som Remicade er godkendt til. Det drejer sig udover den primære indikation, leddegigt, om colitis ulcerosa, ankyloserende spondylitis, Crohns sygdom, psoriasis og psoriasis arthritis.

Ikke lige om hjørnet

En positiv anbefaling i EU fører som regel også til godkendelse af produktet indenfor en overskuelig fremtid, men det betyder alligevel ikke at kopikonkurrencen er lige om hjørnet for J&J, skriver Bloomberg.

Således har koncernen fået forlænget patentbeskyttelsen på Remicade til februar 2015 i de fleste europæiske lande, mens det er beskyttet af ophavsret i USA frem til september 2018, hvor producenter af biologiske kopier også har noget længere til markedet.

Samtidig fortæller en anden analytiker til nyhedsmediet, at det bliver en lang og sej kamp at overbevise de europæiske læger om at bruge biologiske kopier, til trods for at prisen på produkterne vil ligge ca. 30 pct. under originalproduktets.

Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også