MedWatch

Giganter i kapløb om ny medicin mod blodmangel

Japanske Astellas Pharma og britiske GlaxoSmithKline kæmper om at komme først med en ny slags medicin, som øger produktionen af røde blodceller ved at narre kroppen til at tro, at den befinder højt oppe i tyndere luftlag. Det skriver Reuters.

Foto: Colourbox

De to selskabers eksperimentelle lægemidler, som begge er i pilleform, kan skabe et nyt stort marked indenfor behandling af anæmi – også kendt som blodmangel – samt andre alvorlige tilstande, som kredsløbsproblemer og sårskader.

Men den nye medicintype kan også tiltrække skrupelløse sportsmænd, som leder efter et nemt oralt alternativ til indsprøjtninger med det populære dopingmiddel EPO.

Indtil videre er de to lægemidler ikke for alvor på investorernes radar, men de kan blive alvorlige udfordrere på markedet for anæmi-behandlinger, som pt. er præget af EPO-produkter med et samlet salg på næsten 8 mia. dollar årligt.

Fremskredne forsøg

GlaxoSmithKlines kandidat, GSK 1278863, er i kliniske fase 2-forsøg, og adm. direktør Andrew Witty kaldte den for nyligt for en af de to mest spændende og innovative produkter i selskabets pipeline.

”Det er en tablet, som får kroppen til at tro, at man er 1.500 meter oppe. Når man træner i de højder, producerer man en stor mængde røde blodceller, så det kan potentielt bruges på en lang række måder til at hjælpe patienter med blodsygdomme,” udtalte han ifølge Reuters i den forgangne måned.

Astellas’ kandidat, som udvikles i samarbejde med FibroGen og går under navnene FG-4592 eller ASP1517, testes netop nu i fase 3-forsøg til behandlinger af patienter med kronisk nyresygdom.

Mike Allen, som er Head of Urology & Nephrology i Astellas, påpeger overfor Reuters, at medicinen i modsætning til EPO-produkter ikke øger blodtrykket, og siger samtidig, at det er ideelt for nyrepatienter, som ikke er i dialyse, da det er i pilleform og let kan tages i patientens eget hjem.

Læs hele artiklen fra Reuters her.

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier