Demens koster mere end både kræft og hjerteproblemer i USA

En ny amerikansk undersøgelse viser, at omkostningerne forbundet med at behandle og pleje demenspatienter er større end omkostningerne til både hjertesygdomme og kræft – og det bliver endnu dyrere i fremtiden.
Foto: Gorm Branderup/ JP
Foto: Gorm Branderup/ JP
Af Martin Havtorn Petersen & Henrik Tüchsen

Det stigende antal mennesker i en række vestlige lande vokser til en stadig økonomisk byrde for sundhedsmyndighederne.

Det gælder i følge en ny analyse ikke mindst i USA, hvor tallene for udgifterne, nu når nye højder.

Omkostningerne ved at behandle demenspatienter er således vokset til 109 mia. dollar årligt, hvilket er højere end omkostningerne for både hjertesygdomme og kræft. Og beløbet vil være fordoblet, når de yngste medlemmer af ’Baby Boom’-generationen når op i 70erne. Det viser en ny analyse, offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine, skriver nyhedsbureaet Bloomberg.

Når man medregner de omkostninger, som hjælp og pleje fra familie og venner ellers ville udgøre, så var de årlige udgifter til behandling og pleje af demens dobbelt så stort – nemlig på hele 215 mia. dollar i 2010 - viser studiet, som er finansieret af det amerikanske National Institute of Health. Og det beløb vil vokse til 511 mia. dollar i 2040, i takt med at generationen, som er født mellem 1946 og 1964 bliver ældre, oplyser Bloomberg.

Til sammenligning var de direkte omkostninger fra hjertesygdomme – den førende dødsårsag i USA – på 102 mia. dollar i 2010, mens kræft kostede samfundet 77 mia. dollar, fremgår det af undersøgelsen.

Industrien arbejder på højtryk

Med den eksplosive vækst er demens i høj grad et mål for medicinalindustrien, hvor Danmark iøvrigt med  Lundbeck har en storspiller inden for hjernesygdomme. Lundbeck var senest aktuel i den forgangne uge med en nyhed på feltet. Det danske medicinalselskab har således besluttet at udvide samarbejdet med sin japanske partner, så det nu også gælder et af selskabets lægemiddelkandidater mod Alzheimers, den mest udbredte demenssygdom.

Alzheimersforeningen i USA anslår, at der i 2012 blev brugt mere end 200 mia. dollars på sygdommen - på research mellem medicinalvirksomheder og patienter, samt på medicin og plejepersonale.

Også flere demente i Danmark

Også i Danmark er der en markant stigning i antallet af demente i takt med, at vi bliver flere ældre i befolkningen. Og dermed vil også de danske udgifter stige voldsomt.

De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager ifølge Alzheimerforeningen 9-15 milliarder kr. om året. Herhjemme lever 85.000 mennesker med en demenssygdom, og der er 14.000 - 15.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 155.000.

Et flertal i Folketinget besluttede i 2010 at iværksætte en demenshandlingsplan for at styrke og forbedre behandlingen af mennesker med demens.

Læs hele historien fra Bloomberg om det stigende amerikanske sundhedsproblem her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også