Ændrede amerikanske skatteregler kan ramme multinationale selskaber

På ti år har en række af de største, amerikanske medicinalselskaber fordoblet deres skattebesparelse ved at flytte indtjening udenlands. Det billede kan nu være ved at ændre sig.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Oversat af Martin H. Petersen

De seks største amerikanske medicinalvirksomheder undgik at betale 7,05 mia. dollar i amerikanske skatter sidste år ved at flytte deres indtjening udenlands. Det er næsten en fordobling i forhold til det beløb, de sparede gennem denne strategi for ti år siden, ifølge data, som Bloomberg har indsamlet.

I årevis har multinationale selskaber, såsom Pfizer, Merck og Johnson & Johnson flyttet ejerskab af patenter og varemærker til underselskaber i lande med lave eller slet ingen skatter. Det har givet medicinalvirksomheder, såvel som selskaber i andre brancher, muligheden for at slippe for at betale amerikansk skat på salg af de pågældende produkter, medmindre pengene føres tilbage til landet.

Overskud tilbage til USA

Men selvom det på nuværende tidspunkt er lovligt at flytte aktiver og overskud til andre lande, kan det meget vel ændre sig. Mens udviklingen fortsætter inden for et område, hvor regeringen er desperate efter at øge sin indtjening, har det tiltrukket sig opmærksomhed fra lovgivere, som helst vil sætte en stopper for denne praksis.

”Den rigtige slags skattereform kan gøre en hel del for at bringe virksomhedsoverskudet tilbage til USA til investering og skabelse af nye arbejdspladser. Det nuværende system giver virksomhederne et incitament til at holde pengene udenlands på ubestemt tid,” skriver Charles Grassley, som er senator i staten Iowa, i en e-mail til Bloomberg.

Merck og J&J var de to medicinalvirksomheder, som sparede mest i 2012. Begge sparede omkring 2 mia. dollar på grund af strategien.

Læs hele artiklen fra Blomberg her.

 Så hårdt rammer den amerikanske medico-skat

 Amerikansk delstat rykker på skattefronten

 Novo: Vi betaler 2,3 mia. kr. i skat  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også