MedWatch

Markant skifte i brugen af antidepressiva i USA

De officielle retningslinjer for brugen af antidepressiv medicin i USA blev ændret denne måned, og det vil komme medicinalindustrien til gode – en industri, som har dybe økonomiske forbindelser til de læger, eksperter og foreninger, der har været med til at vedtage eller bliver berørte af de nye regler.

Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag

Hvornår skal sørgende mennesker medicineres? I årevis advarede den officielle håndbog for psykiatri fra The American Psychiatric Association (APA) imod at diagnosticere folk med alvorlige depressioner, når problemer ”bedre kan forklares med sorg over et tab”. Sådan en sorg skulle overlades til naturen, sagde eksperter.

Men den kan ifølge Washington Post være ved at ændre sig.

Afskaffer advarsel

I det, som nogle kritikere har kaldt en guldgrube for medicinalvirksomhederne, vedtog foreningen i denne måned nemlig at afskaffe den gamle advarsel mod at diagnosticere de sørgende med depressioner. Og det åbner døren for, at flere kan blive diagnosticeret med svære depressioner og dermed blive behandlet med antidepressiv medicin.

Regelændringerne, som kan have enorme økonomiske konsekvenser for det 10 mia. dollar store marked for antidepressiva i USA, var i høj grad udviklet af folk, som havde forbindelser til medicinalindustrien. Det viser en gennemgang af økonomiske oplysninger.

Industrifinansieret

Selve foreningen er delvist afhængig af industrifinansiering, og størstedelen af eksperterne i komiteen, som udfærdigede de nye retningslinjer, har enten modtaget forskningsbevillinger fra medicinalvirksomhederne, haft aktier i dem eller arbejdet for dem som foredragsholdere eller konsulenter.

Og medicinalvirksomhederne har vist en interesse i at behandle patienter, som har mistet en, de holdt af, ved at sponsorere, og publicere resultaterne fra, mindst tre studier af behandlingen af sørgende med antidepressiva.

Overskrider grænsen

De økonomiske bånd mellem forfatterne til den nye APA-håndbog og industrien overskrider klart den grænse, som blev anbefalet af det amerikanske Institute of Medicine i 2009.

Den grænse var et udtryk for bekymringen for, at patienters helbred kunne blive sat på spil, når retningslinjer for diagnose og behandling - som bruges i dagligdagen af læger – i høj grad bliver udarbejdet af industribetalte eksperter og udstedt af medicinske foreninger, som er afhængige af industrifinansiering.

Og selvom der ikke er dukket beviser op, som viser, at medlemmerne af komiteen udvidede diagnosen for at hjælpe medicinalvirksomhederne, så var hele processen omkring udarbejdelsen af håndbogen gennemsyret af økonomiske forbindelser til industrien.

Læs hele artiklen fra Washington Post med en mere detaljeret gennemgang af sagen her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier