MedWatch

Novartis ofrer blockbuster for at booste nyt middel

Schweiziske Novartis vil have patienter til at holde op med at bruge et af selskabets bedst sælgende lægemidler.

Foto: Novartis AG

Med Gleevec revolutionerede det schweiziske selskab behandlingen af leukæmi, da lægemidlet for mere end ti år siden forvandlede den dødbringende blodkræft til en kronisk sygdom.

Mange læger er siden blevet overbevist om, at lægemidlet, der normalt skal tages hele livet, faktisk kan helbrede patienter helt, således at behandlingen faktisk kan afsluttes.

Denne opdagelse sætter fokus på en af selskabets største udfordringer: Novartis mister nemlig patentbeskyttelse og salgsret på Gleevec i 2014.

For at imødekomme dette tab, har Novartis startet en kampagne, der skal få patienterne til at tage et nyt lægemiddel, kaldet Tasigna.

Kan være tale om en kur

Selskabet er gået i gang med forsøg, der skal påvise, at Tasigna vil gøre det muligt for endnu flere patienter at stoppe behandlingen, når deres kræftsygdom er under kontrol.

”Novartis’ strategi består i, at skildre Tasigna som den bedste behandling på markedet, som et middel der er så godt, at der faktisk vil blive tale om en kur imod leukæmi,” siger Andrew Weiss, analytiker ved Bank Vontobel, i Zürich.

Og Novartis har al mulig grund til at lægge hårdt pres på det nye lægemiddel: Selskabet kan risikere at miste sin førerposition i markedet for midler mod leukæmi, et marked der er 34,5 mia. kr. værd.

Øget konkurrence

Gleevec stod for størstedelen af salget sidste år, efterfulgt at Bristol Myers-Squibb Co.’s Sprycel, der solgte for 4,6 mia. kr., og Tasigna med 4,1 mia. kr.

Disse lægemidler har for nylig fået selskab af Pfizers Bosulif, der i september blev godkendt i USA. Ariad Pharmaceuticals' Ponatinib bliver muligvis godkendt i starten af 2013.

Det er denne kombination af øget konkurrence og afviklingen af Novartis’ patent på Gleevec, der gør det nødvendigt for selskabet at bevise, at Tasigna har en endnu bedre virkning end det gamle lægemiddel.

Læs mere om Gleevec og Tasigna, og forsøgene der skal bevise, at Novartis kan tilbyde en kur mod leukæmi. Historien finder du hos Bloomberg.

Patentudløb rammer medicinalgigant på regnskab

Lundbeck vil droppe kræftmiddel  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier