MedWatch

Medicinalfirmaer i græske problemer med eller uden euro

Hvis grækerne forlader euroen, kan det få stor betydning som følge af systemet med referencepriser, siger industriformand. Novo Nordisk mener, det er sandsynligt, skriver Bloomberg.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg

Et græsk exit fra Eurosamarbejdet vil lægge yderligere pres på de europæiske medicinpriser og skabe endnu et dilemma for producenter, som i forvejen kæmper for at holde gang i leverancerne i takt med, at de græske  sundhedsfinanser slipper op.

Europæiske lande, heriblandt regionens største marked Tyskland, bruger de græske priser som et slags pejlemærke, når regeringer og andre aftagere forhandler med medicinalvirksomheder, ifølge EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations). Et prisfald i Grækenland som følge af en genindførelse af den gamle valuta, Drachmer,  kan presse priserne ned i hele regionen, siger formanden for organisationen, Richard Bergström.

Tvivl om europæisk prismodel

”Vi ville miste flere penge uden for Grækenland, end vi ville i Grækenland’” siger Bergström i et telefoninterview. ”Det er helt fundamentalt. Hvis Grækenland eller andre lande forlader Eurosamarbejdet, og man skal til at justere alt muligt, så vil det så tvivl om hele den europæiske prismodel.”

De faldende medicinpriser i og uden for Europa, som følge af den græske krise, har allerede kostet medicinalvirksomhederne mere end 2,67 milliarder US dollars i tabt fortjeneste, ifølge Bergström.

Levering uden betaling

Medicinal- og medicovirksomhederne har siden starten af krisen kæmpet med at finde ud af, hvordan de kunne blive ved med at forsyne de pengefattige græske hospitaler med deres produkter – hospitaler som ofte slet ikke betaler.

Den græske stats gæld til medicinalfirmaerne forventes at stige til omkring 1,55 milliarder Euro ved udgangen af juni fra 1,21 milliarder d. 31. marts, siger EFPIA. Grækenland har budgetteret med 3,67 milliarder Euro til det offentlige medicinforbrug og hospitalernes omkostninger til medicin tilsammen.

Landet gik i 2010 med til at udstede mere end 5 milliarder Euro i obligationer for at indfri de forudgående tre års restance.

Bergström har formentlig ret i forhold til påvirkningen på reference-priser, siger Novo Nordisks talsmand Mike Rulis.

Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

http://www.bloomberg.com/news/2012-06-03/drugmakers-afflicted-by-green-pain-with-or-without-euro.html

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier