MedWatch

Velgørenheds-organisationer hjælper med at udvikle medicin

En ny trend toner frem: velgørenheds-organisationer spiller en stadig større rolle i udviklingen af medicin, skriver The Economist.

Foto: Sanofi/PR

Engang var det kun medicinalfirmaer, som udviklede medicin. Men det har ændret sig. Se bare på Michael J. Fox Foundation, en velgørenhedsorganisation mod Parkinsons sygdom, stiftet af den amerikanske skuespiller af samme navn. Den 19. april annoncerede man, at man ville finansiere et klinisk forsøg med et lægemiddel - som er udviklet af den franske medicinalgigant Sanofi – der muligvis kan behandle mentale symptomer af sygdommen.

Aftalen er det seneste tegn på et overordnet skift i branchen – et skift, som er drevet af desperation. Patenter på storsælgende lægemidler udløber. Forskning og udvikling (R&D) fører til mindre end før. De mange milliarder, der bruges, resulterer i alt for få egentlige lægemidler.

Nogle folk skyder skylden på den stramme lovgivning på området. Andre mener, at de store medicinalfirmaer er for bureaukratiske. Men alle er de enige om, at det at udvikle ny medicin kræver penge (langt over 1 milliard dollars) og tid (mere end 10 år i USA). Uanset hvad grunden er, har nedgangen i forskning og udvikling ført til en bølge af nye partnerskabsaftaler.

Velgørenhedsorganisationer har været specielt frembrusende. Virksomheder, som skal stå til ansvar over for aktionærer, er ikke meget for tiltag, som kan ende med at koste dem penge. Men velgørenhedsorganisationer derimod er til for at forære penge væk. Og samtidig er regeringer også blevet mere involverede i forskning og udvikling. Og selvom der er en masse faktorer, der spiller ind i forbindelse med R&D, er trenden klar; moderne medicinalvirksomheder har brug for en række mindre partnere.

Læs hele artiklen fra The Economist her.

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

FDA godkender booster-vacciner til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier