MedWatch

Fedmerelateret diabetes hos børn er svær at behandle

Type-2-diabetes er sværere at kontrollere ved børn end ved voksne, og hos børn er sygdommen mere vanskelig at behandle. Det viser ny forskning, skriver The New York Times.

Foto: Novo Nordisk / PR

Fedme, og den type diabetes, der er knyttet til det, er blevet et større problem blandt amerikanske unge, end eksperter havde forudset. Som andelen af overvægtige unge vokser, stiger forekomsten af type 2-diabetes ligeledes, og nu giver ny forskning yderligere grund til bekymring: Sygdommen fremskrider hurtigere hos børn, og den er samtidig sværere at behandle.

"Det er skræmmende, hvor alvorlig denne metaboliske sygdom er hos børn," siger Dr. David M. Nathan, ophavsmand til undersøgelsen og direktør for Diabetes Center ved Massachusetts General Hospital. "Sygdommen har virkelig bidt sig fast, og udviklingen synes svær at vende."

Før 1990'erne, blev denne form for diabetes sjældent set hos børn. Den er forsat ualmindelig, men eksperter siger, at enhver stigning i en så alvorlig sygdom, er bekymrende. Der var omkring 3600 nye tilfælde om året fra 2002 til 2005, hvor der senest blev foretaget målinger.

Forskningen er den første store undersøgelse af type 2-diabetes hos børn, "fordi dette problem ikke tidligere eksisterede," siger Dr. Robin Goland, medlem af forskerholdet og leder af Naomi Berrie Diabetes Center ved Columbia University Medical Center i New York. Hun tilføjede: "Der er tale om mennesker, der kæmper med en sygdom, de ikke bør kæmpe med i så ung en alder."

Hvorfor sygdommen er så svær at kontrollere hos børn og teenagere er forsat ikke klarlagt. Forskerne siger, at hurtig vækst og de intense hormonelle forandringer i puberteten kan spille en rolle.

Undersøgelsen fulgte i fire år 699 børn i alderen fra 10 til 17 på medicinske centre rundt om i landet. Undersøgelserne viste, at den sædvanlige orale medicin mod type 2-diabetes stoppede med at virke hos omkring halvdelen af patienterne inden for et par år, og de var nødt til at tilføje daglige doser af insulin for at kontrollere deres blodsukker. Forskerne var chokerede over, hvor dårlig de tabletbaserede lægemidler virkede, eftersom effekten hos voksne var langt større.  

Læs hele New York Times' artikel om type 2-diabetes hos børn her

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier