MedWatch

Proteinmarkør kan spore KOL tidligt

Patienter, der lider af lungesydgommen KOL, kan formentlig snart diagnostiseres tidligere. Forskere har fundet frem til en proteinmarkør i blodet, der kan afsløre sygdommen i de tidlige stadier.

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en udbredt sygdom. Omkring 90 procent af tilfældene opstår som følge af rygning. Nu har en forskergruppe fra University Department of Surgery ved MedUni Wien opdaget et proteinmarkør i blodet, som kan indikere lungeskader alllerede i de tidlige stadier af KOL, før et fald i lungevolumen bliver opdaget af en lungefunktionstest.

Indtil nu har en tidlig påvisning af KOL og andre lungeskader, såsom luftindfangning, (luft som ikke kan udåndes på grund overopblæsning af alveolerne) eller lungeemfysem(huller i lungen fyldt med luft, som reducerer lungens overfladeareal),  ikke været muligt.

Hendrik Jan Ankersmit og hans hold har nu været i stand til at påvise, at protein Hsp27 er en passende markør i blodet til påvisning af eksisterende lungeskader - selv hos mennesker, der føler sig raske, og hvis testresultater af lungefunktion ikke giver anledning til bekymring.

Læs hele Medicas artikel om det nye proteinmakør her

Mere fra MedWatch

FDA godkender mikrobiommiddel fra Ferring

Medicinalselskabet Ferring Pharmaceuticals har fået amerikansk godkendelse af sin biologiske kandidat mod tarminfektioner med den ondartede bakterie clostridium difficile.

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier