S vil fortsat have direkte folkevalgte i spidsen for sundhedsvæsnet

Ingen af regeringspartierne vil lægge sig fast på en model for fremtidens sundhedsvæsen.
Socialdemokraterne ser stadig, at folkevalgte skal stå i spidsen for sundhedsvæsnet. | Foto: Jens Dresling
Socialdemokraterne ser stadig, at folkevalgte skal stå i spidsen for sundhedsvæsnet. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Når regeringen i den kommende tid skal lægge sig fast på sit bud på en reform af fremtidens sundhedsvæsen, er det afgørende for Socialdemokratiet, at det fortsat er direkte folkevalgte, der står i spidsen for at drive sundhedsvæsnet, som det er tilfældet med regionerne i dag.

Det siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, efter at Sundhedsstrukturkommissionen tirsdag har fremlagt tre bud på, hvordan sundhedsvæsnet kan organiseres i fremtiden.

I ingen af de tre modeller er der lagt op til at bevare de fem regioner, som de ser ud i dag.

”Vi vil fra socialdemokratisk side gå ind til forhandlingerne med de andre partier med det for øje, som vi hele tiden har sagt. Vi synes, at vores sundhedsvæsen, som er så stor og vigtig en del af det at drive stat, det skal have direkte folkevalgte til at stå i spidsen for det,” siger Flemming Møller Mortensen.

I kommissionens model et og to bliver regionerne nedlagt i den form, de har i dag og erstattet af noget andet.

I den ene af de to erstattes de af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner med direkte valgte politikere i spidsen. I den anden nedlægges de helt.

Det politiske ansvar for sundhedsvæsnet overgår her til ministeren, mens en central bestyrelse overtager driften.

I model tre bliver de til smallere sundhedsregioner, hvor der samtidig lægges op til ændringer i den politiske styreform.

Regionernes fremtid har været et stridspunkt i regeringen. Moderaterne har udtrykt ønske om at nedlægge regionerne, mens Socialdemokratiet og Venstre har talt for at bevare dem.

Ingen af partierne vil på forhånd lægge sig fast på, hvilken af kommissionens modeller de foretrækker.

”Vi sidder jo i regering og skal i gang med en høringsproces nu og det politiske arbejde,” siger Moderaternes politiske ordfører og sundhedsordfører, Monika Rubin.

Men der er brug for store ændringer, understreger hun.

”Status quo er ikke en mulighed, fordi vi har store udfordringer i vores sundhedsvæsen, særligt med den ulighed i sundhed vi ser både geografisk og socialt set.”

”Hvis man kigger på danmarkskortet, kan man se, at både de praktiserende læger og speciallægerne fordeler sig omkring de større byer. Men de syge borgere, altså dem med multisygdom og kronisk sygdom, er mere koncentreret uden for de store byer,” siger Monika Rubin.

Flemming Møller Mortensen er enig i, at der er brug for store forandringer.

”Vi kan ikke fortsætte, som vi gør nu.”

”Det vigtigste for mig som socialdemokratisk sundhedsordfører er, at jeg er optaget af borgerens perspektiv, ikke strukturen. Vi skal have mere lighed, vi skal have mere nærhed og bedre sammenhæng.”

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) modtog tirsdag kommissionens 660 sider lange rapport. Hun fremhævede, at alle de foreslåede modeller rummer fordele og ulemper, og at regeringen ikke på forhånd er bundet op på nogen af dem.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også