DI lægger pres på regeringen: Life science-strategi bør komme inden sommerferien

i december præsenterede Life Science Rådet anbefalinger til en kommende life science-strategi. Regeringen bør inden sommer præsentere en strategi for branchen, lyder det fra Dansk Industri. 
Foto: Steffen Trumpf/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Steffen Trumpf/AP/Ritzau Scanpix

Visionerne var store, da Life Science Rådet med Lundbeck-, WSA- og Coloplast-formand Lars Rasmussen i december præsenterede Rådets anbefalinger til en ny dansk life science-strategi, der skal ruste dansk life science til fremtidig vækst. 

”Derfor er der behov for, at den kommende strategi tager dansk life science til det næste niveau. Ikke alene sætter høje ambitioner, men også skaber reel handling og fremdrift,” lød det fra Lars Rasmussen, formand for Life Science Rådet, da anbefalingerne blev præsenteret for regeringen d. 11. december 2023. 

Men i dag, næsten fem måneder senere - og fire måneder efter den seneste life science-strategi udløb - har regeringen endnu ikke præsenteret sit udspil til den kommende strategi for life science, der skal løbe frem til 2030. 

Meldingen fra regeringen har hele tiden været, at strategien vil blive præsenteret i foråret 2024, men spørger man Peder Søgaard-Pedersen, der er chef for DI Life Science, bør regeringen inden alt for længe følge anbefalingerne op med en konkret strategi. 

”Vi håber selvfølgelig, at regeringen kommer med deres bud på en life science-strategi inden længe. Vi mener selv, at det, life science-rådet er kommet med, hvor vi selvfølgelig også selv var en del af det, er rigtig gode og meget fokuserede anbefalinger, som der er behov for at få sat i gang,” siger Peder Søgaard-Pedersen. 

Er det ikke fair nok, at regeringen bruger nogle kvartaler på at forberede planen?

”Det er klart, at hvis det skal være et seriøst udspil fra regeringen, så er man nødt til at teste, hvor meget af det, som life science-rådet har kommet med, kan lade sig gøre. Men, det bør ikke vente til efter sommerferien. Vi har en forhåbning om, at regeringen kommer med deres udspil på den her side af sommerferien,” siger Peder Søgaard-Pedersen. 

Han påpeger desuden, at regeringen allerede har allokeret 400 mio. kr. til den kommende life science-strategi, og at de første penge er øremærket til 2024. 

”Hvis de skal nå at komme ud og gøre gavn, så skal vi jo til at gå i gang,” siger Peder Søgaard-Pedersen. 

”Europas førende life science-nation”

Life Science Rådets anbefalinger til den kommende danske life science-strategi lægger op til, at Danmark skal gøres til ”Europas førende life science-nation”. 

Konkret lægger Life Science Rådet blandt andet op til, at innovationsgraden skal hæves i sundhedsvæsenet, life science-økosystemet skal styrkes, og der skal sættes stærkere ind i forhold til tiltrækning af produktion og udenlandske investeringer. 

”Nogle af forslagene er mere forretningskritiske end andre. Blandt andet lægges der op til at etablere såkaldte produktionszoner med en hurtigere godkendelsesproces og mere klare rammer, der skal sikre mulighed for at udvide sin life science-produktion her i Danmark,” siger Peder Søgaard-Pedersen og tilføjer: 

”Det er ret afgørende. Novo Nordisk alene har sat i gang en investering på 42 mia. kr. i deres Kalundborg-produktion, og andre aktører som Fujifilm, AGC Biologics og flere udvider også for at efterkomme en enorm efterspørgsel. Jo længere tid, der går, jo større sandsynlighed er der for, at udenlandske konkurrenter tager deres del af markedet. Så det haster at komme i gang med det.” 

Han fremhæver også Life Science Rådets ambition om, at Danmark skal være et innovativt hjemmemarked, hvor 10.000 årsværk i sundhedssystemet kan frigøres i 2030 ved brug af nye teknologiske løsninger. 

”Det skal man til at sætte gang i, hvis det skal nås. Så vi mener bestemt, at regeringen bør komme med deres bud inden alt for længe,” siger Peder Søgaard-Pedersen. 

MedWatch har bedt erhvervsminister Morten Bødskov (S) om en kommentar til DI’s opfordring, men Erhvervsministeriet oplyser, at ministeriet ikke har noget nyt at melde ud og henviser til en pressemeddelelse fra december, hvoraf det fremgår, at regeringen ønsker at præsentere sin strategi i år. 

Forventer plan inden sommerferien

Også i Dansk Erhverv afventes regeringens planer for den kommende life science-strategi med spænding, siger Katrina Feilberg Schouenborg, der er erhvervsorganisationens branchedirektør for sundhed og life science. 

Her forventer man, at regeringens plan kommer inden sommerferien. 

”Men for os er det væsentlige ikke, om strategien præsenteres i dag eller i morgen. For os er indholdet altafgørende. Vi har derfor en forventning om, at strategien – når den bliver lanceret – afspejler de ambitiøse målsætninger og langsigtede ambitioner, vi har til Danmark som førende life science-nation, og at man har lyttet til alle anbefalinger, som Life Science Rådet har spillet ind med til strategien,” skriver Katrina Feilberg Schouenborg i en skriftlig kommentar. 

Samme toner lyder fra Morten Engsbye, der er adm. direktør i Dansk Biotek. Ifølge ham er der dele af den kommende life science-strategi, der haster, mens regeringen kan tillade sig at give sig tid til at arbejde på andre områder af planen. 

”Det haster i den forstand, at der er nogle elementer i den tidligere strategi, som er vigtige at videreføre - eksempelvis Trial Nation (national forening, der arbejder for at få flere kliniske forsøg i Danmark, red.). Det haster med bevillinger, der skal videreføres, så driften kan opretholdes, men det er også vigtigt, at der kommer noget, der er godt og gennemarbejdet, end at der kommer noget hurtigt,” siger Morten Engsbye. 

Han peger desuden på, at den kommende life science-plan bør ses i sammenhæng med den iværksætterstrategi, som regeringen har bebudet og sat penge af til, men som heller ikke er blevet præsenteret. 

”Life Science Rådet er kommet med nogle fortræffelige anbefalinger, som jeg mener bør implementeres en-til-en. Men vi er også godt klar over, at der er mange andre regeringsprocesser, som spiller ind i det her arbejde, herunder iværksættepolitikken, som er noget af det mest afgørende for os i biotekbranchen. Man skal også blive enige om den, før man kan komme videre med life science-strategien, som jeg ser det,” siger Morten Engsbye. 

Er der ikke en grænse for, hvor længe man kan vente på life science-strategien?

”Selvfølgelig er der en grænse, altså vi kan ikke vente 10 år på den. Men om det er slut april eller start juni, er i sig selv ikke noget, der er vigtigt,” siger Morten Engsbye og tilføjer: 

”Det er sindssygt vigtigt, at vi har øjnene stift rettet på den branche i Danmark, som driver væksten i øjeblikket. Uden Life Science var vi et kvart i recession. Det er meget afgørende, at man husker Life Science-branchens ønsker og behov, for det er det, vi lever af i Danmark, og det er virkelig vigtigt, at vi også gør det i fremtiden - måske i endnu højere grad end i dag.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også