Regioner vil have staten til at dække uventede medicinudgifter

Staten skal dække, når efterspørgslen på tilskudsmedicin stiger ”langt mere end forventet”, mener regionerne.
Foto: Hollie Adams/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Hollie Adams/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau

Det skal være op til staten at dække ekstraregningen, når tilskud til midler som det voldsomt populære Ozempic fra Novo Nordisk pludselig slår hul i kassen på regionernes sundhedsbudgetter.

Det siger Mads Duedahl (V), som er regionsrådsformand i Region Nordjylland og næstformand i Danske Regioner, til Jyllands-Posten.

”De facto er eksplosionen i medicinudgifter med til at udhule resten af vores sundhedsvæsen. Det er en af grundene til, at vi lige nu ser nogle store besparelser på sygehusene, hvor vi må stramme budgetter og spare på væsentlige opgaver,” siger Mads Duedahl.

Ozempic blev sendt på markedet som et tilskudsberettiget middel mod diabetes, men midlet har vist sig også at have en slankende effekt ligesom Novo Nordisks slankemiddel Wegovy.

Duedahl peger på, at der tidligere har været en ordning, hvor staten dækkede 75 pct. af uventede ekstraomkostninger.

Om det lige præcis skal være 75 pct., der dækkes af staten, vil han ikke ind på, men han argumenterer over for Jyllands-Posten for, at alle aktører skal have et incitament til at bringe udgifterne ned.

Jyllands-Posten har bedt sundhedsminister Sophie Løhde (V) redegøre for sin holdning til sådan en ordning, men hun vil ikke løfte sløret for, hvor imødekommende man vil være.

Hun anerkender dog, at de stigende udgifter er en udfordring.

Ozempic har været en stor forretning for Novo Nordisk, der med sit seneste resultat blev en mere værdifuld virksomhed end elbilgiganten Tesla.

Selskabet omsatte i 2023 for 232 mia. kr., som svarer til en vækst på 31 pct. sammenlignet med året forinden.

Det er særligt Ozempic – der baserer sig på samme virksomme stof som Wegovy – der fylder på den post med et salg på 95,7 mia. kr..

Novo Nordisk realiserede et overskud efter skat på 83,7 mia. kr., hvilket er 51 pct. mere end året forinden, der ellers bød på en rekordhøj bundlinje.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også