Ny aftale skal øge kapaciteten på landets kræftafdelinger

281 mio. kr. fordeles til kræftindsats i 2024, hvor blandt andet senfølger fra behandlingen får fokus.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
af ritzau

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om, hvordan 281 mio. kr. skal bruges til en akut og ”ekstraordinær” indsats på kræftområdet i 2024.

Hovedparten af de 281 mio. kr. skal gå til at øge behandlingskapaciteten på kræftområderne i regionerne.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) peger specifikt på sagen fra Aarhus Universitetshospital, hvor alvorligt syge kræftpatienter ikke fik den behandling, de har ret til, når hun beskriver prioriteringen.

Det viser, at ”der er behov for at styrke kræftområdet”.

”I regeringen har vi derfor som led i en genopretningsplan taget en række initiativer, der skal øge behandlingskapaciteten på landets kræftafdelinger og sikre, at kræftpatienter behandles til tiden,” siger Sophie Løhde i en skriftlig udtalelse.

221,5 mio. kr. af beløbet skal bruges til kapacitetsøgende tiltag.

Ud over det skal en del af midlerne gå til, at regionerne kan implementere en ny patientrådgivning for livstruende sygdomme, en specialenhed for behandling af livstruende sygdomme samt til at udvide målgruppen og forenkle reglerne, så flere kræftpatienter og andre relevante patientgrupper kan få tilskud til tandpleje, oplyser ministeriet.

”Flere overlever i dag en kræftsygdom. Det er naturligvis glædeligt,” siger Sophie Løhde i udtalelsen.

Men prisen for at blive kræftfri kan desværre være en række senfølger, for eksempel tandskader som følge af kemo- og stråleterapi, der både kan nedsætte livskvaliteten og belaste privatøkonomien, beskriver ministeren.

”Derfor har vi med aftalen prioriteret midler til at sikre, at flere kræftpatienter og andre relevante patientgrupper kan få tilskud til de ofte meget store regninger til tandbehandling, som patienterne kan få, når deres behandling er afsluttet.”

Pengene stammer fra regeringens sundhedspakke og en varig ramme på 5 mia. kr. årligt frem mod 2030, som dækker kræftindsatsen og den kommende Kræftplan V.

Dem er der ifølge Danske Regioner behov for, og de er glade for aftalens udmøntning.

”Hospitalerne udreder og behandler stadig flere kræftpatienter, så vi har brug for at styrke kapaciteten,” siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, i en skriftlig udtalelse.

Med den aldrende befolkning vil endnu flere danskere få kræft de kommende år, forventer han.

”Så vi ser frem til de fortsatte drøftelser om midler til Kræftplan V.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også