Diskrimination er udbredt blandt ansatte i life science-industrien: "Vi tager det meget alvorligt"

I en ny undersøgelse lavet af fagforeningen Pharmadanmark svarer næsten en ud af fem, at de har følt sig udsat for diskrimination. Ny formand vil skride til handling.
Stine Hasling Mogensen, formand for Pharmadanmark | Foto: Pharmadanmark / Pr
Stine Hasling Mogensen, formand for Pharmadanmark | Foto: Pharmadanmark / Pr

På det danske arbejdsmarked er vi som individer lige meget værd − uanset hvor vi kommer fra, hvilket køn vi har, hvilken religion vi tilhører, og hvilken seksualitet vi har.

Sådan bør det i alt fald være, mener Pharmadanmarks nye formand, Stine Hasling Mogensen, der på fagforeningens repræsentantskabsmøde lørdag blev valgt uden modkandidat for i første omgang en periode på to år.

Men realiteten er en ganske anden. 

I en ny undersøgelse fra Pharmadanmark foretaget i oktober svarer 17 pct. – eller lige knap 1 ud af fem, at de har have oplevet at blive diskrimineret på baggrund af deres alder, køn, etnicitet, religion eller seksuel orientering.

”Som formand for en forening, der organiserer ansatte og ledere i life science, er det en undersøgelse, som jeg tager meget alvorligt,” siger Stine Hasling Mogensen til MedWatch.

Pharmadanmarks medlemmerne er blandt andet ansat i lægemiddel- og medicovirksomheder, i hospitalssektoren og på apoteker. Undersøgelsen er sendt til 8.300 medlemmer, og af dem har lidt over 2.000 svaret på undersøgelsens spørgeskema, hvoraf den største gruppe respondenter – 54 pct. – kommer fra det private, hvor 1.036 privatansatte har svaret.

Køn, alder, etnicitet og religion fylder mest. Næsten halvdelen af de medlemmer, som angiver at have oplevet diskrimination på arbejdspladsen, har oplevet det på baggrund af deres køn.

Herefter kommer alder med 36 pct. og etnicitet og religion med 31 pct., mens seksuel orientering tegner sig for to pct.

”At så mange oplever, at det har en negativ betydning i arbejdslivet, hvilket køn man har, om man er yngre eller ældre, eller hvilken hudfarve man har – ja det er virkelig nedslående læsning, og selvom vi som fagforening hjælper medlemmer i sager om direkte forskelsbehandling, så kommer omfanget i undersøgelsen alligevel bag på mig,” siger Stine Hasling Mogensen.

Lav livsfasepolitikker

En arbejdsgiver må ikke lægge vægt på alder i forbindelse med ansættelse, under en ansættelse eller i forbindelse med afskedigelse. Alle uanset alder er beskyttet mod forskelsbehandling. Det siger loven.

Alligevel er netop alderen altså en udtalt kilde til diskrimination blandt medlemmerne af Pharmadanmark, hvor mere end hver tredje af begrundelserne går på alder − og det er både de yngre og de ældre, der oplever diskrimination på baggrund af deres alder, fortæller Stine Hasling Mogensen.

Branchen mangler ”gode kollegaer til de mange ledige jobs”, og vi skal derfor blive bedre til at tilgodese både de yngre og de mest erfarne på arbejdsmarkedet, mener den nye formand og kommer med et konkret løsningsforslag.

”Vi foreslår derfor, at arbejdspladserne udarbejder livsfasepolitikker, som skal sikre, at alle har lige muligheder og forudsætninger på jobbet, som så vidt muligt passer til den del af livet, som den enkelte befinder sig i,” siger Stine Hasling Mogensen.

Mange føler sig også diskrimineret på baggrund af religion, viser jeres undersøgelse. Hvad vil du gøre ved det?

”Vi er ved at finde løsninger, så jeg kan ikke give dig en færdig og fix løsning her og nu, selvom det ellers ville være godt, hvis det var tilfældet,” siger Stine Hasling Mogensen.

Dykker man ned i undersøgelsen, viser den, at hele 59 pct. af de medvirkende apoteksansatte har oplevet diskrimination på baggrund af deres etnicitet og religion.

”Det er jo helt uacceptabelt,” slår Stine Hasling Mogensen fast.

Pharmadanmark ved ikke præcist, hvor mange af oplevelserne knyttet etnicitet og religion, der stammer fra kunder, og hvor mange der stammer fra kollegaer og ledelse. 

Men fagforeningen vil sammen med dens apotekssektion nu nærlæse kommentarerne og bruge dem i arbejdet med arbejdsmiljøet på apotek, fortæller Stine Hasling Mogensen.

”I relation til religion og etnicitet generelt i life science vil vi arbejde for, at ingen på baggrund af deres etnicitet oplever diskrimination i forbindelse med adgang til uddannelse og arbejdsmarked − vi er her ved at se på løsninger i samarbejde med andre aktører,” siger Stine Hasling Mogensen.

Langt fra målet

I Pharmadanmarks undersøgelse kommer knap tre fjerdedele (72 pct.) af besvarelserne fra ansatte uden ledelsesansvar, mens resten er fra enten ledere eller mellemledere. Flertallet af foreningens medlemmer er kvinder, og 75 pct. af respondenterne er da også kvinder.

Selv har den 44-årige og farmaceutudannede Stine Hasling Mogensen ikke på egen krop oplevet at blive udsat for diskrimination. Til dagligt lever hun i en regnbuefamilie med sin 5-årige søns far, som er hendes homoseksuelle folkeskoleven, og har derudover en kæreste og en bonussøn på 4 år.

Men hverken i forhold til alder, køn eller andet har hun dårlige erfaringer med negativ forskelsbehandling, fortæller Stine Hasling Mogensen.

”Jeg har ikke selv oplevet diskrimination, hvilket jo er positivt for mig, men det kan de mange, der har svaret på undersøgelsen, jo ikke bruge til noget – derfor bliver det også en af mine første opgaver som formand at finde nogle konstruktive løsninger sammen med de relevante aktører,” siger Stine Hasling Mogensen

Medarbejdere, der oplever at blive diskrimineret på grund af f.eks. deres køn, seksualitet eller religion, kan have næsten tre gange større risiko for at udvikle depression, viste en undersøgelse for i foråret fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

”Man skal ikke gå utryg på arbejde, og det gør man i længden, hvis man bliver diskrimineret, så det må go skal vi gøre noget ved,” siger Stine Hasling Mogensen, der i mange år, frem til hun blev valgt som formand, var vagtfarmaceut på Steno Apotek, ligesom hun har lavet en Ph.d. på Klinisk Forskningscenter på Amager og Hvidovre Hospital.

Stine Hasling Mogensen var i mange år, frem til hun blev valgt som formand, vagtfarmaceut på Steno Apotek, ligesom hun har lavet en Ph.d. på Klinisk Forskningscenter på Amager og Hvidovre Hospital.

Siden 2021 har hun været næstformand i Pharmadanmark, og fra 2019 har hun siddet i Pharmadanmarks bestyrelse. Igennem de senere år, har hun og fagforeningskollegerne ”heldigvis” set, at mange virksomheder i life science-industrien arbejder målrettet med diversitet, inklusion og ligestilling.

”Men vores tal indikerer, at man tydeligvis ikke er i mål endnu – derfor vil vi nu se på, hvordan vi sammen med branchens aktører kan fremme et lige arbejdsmarked for alle,” siger Stine Hasling Mogensen.

Konkret har Pharmadanmark siden 2020 hjulpet ”en række medlemmer” med sager om direkte forskelsbehandling, oplyser formanden.

Det har været inden for emnerne alder, handicap, ligebehandling (forskelsbehandling grundet køn, graviditet og barsel) samt etnicitet.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også