Anbefaling fra Medicintilskudsnævnet møder kritik: "Tragikomisk og ikke særligt sjovt"

Medicintilskudsnævnets forslag om at fjerne tilskud til GLP-1-analoger møder hård kritik fra praktiserende læger. 
En model af et semaglutid-molekyle på Novo Nordisks kontor i Hellerup.
En model af et semaglutid-molekyle på Novo Nordisks kontor i Hellerup.

Hvis Medicintilskudsnævnets anbefaling om at fjerne det generelt klausulerede tilskud til GLP-1-analoger træder i kraft vil det følge Praktiserende Lægers Organisation, PLO, betyde at lægerne skal gennemgå godt 90.000 patienter, som allerede får GLP-1-analoger, og for de flestes vedkommende ansøge om enkelttilskud.

Det skriver Medicinsk Tidsskrift. 

Det var i august, at Medicintilskudsnævnet valgte at anbefale, at man helt dropper det generelt klausulerede tilskud til GLP-1-midler. Begrundelsen lød, at denne type medicin er væsentlig dyrere end anden diabetesmedicin, uden at der er behandlingsmæssige fordele ved dem for alle patienter.

Ifølge PLO-formand Jørgen Skadborg er forslaget fra Medicintilskudsnævnet helt ude i hampen og et unødigt bøvl for alle parter.

”Mit bedste bud er, at lægemidlerne i altovervejende grad gives efter hensigten og til gavn for patienterne. Det mener jeg blandt andet, fordi vi i kvalitetsklyngerne har lavet en databaseret gennemgang af patientpopulationen, og her var en af konklusionerne faktisk, at flere patienter havde gavn af GLP-1-analoger. Derfor gik vi i gang med at overtale patienterne til at tage medicinen. Nu får vi så at vide, at vi skal gå i den modsatte retning, fordi det pludselig er for dyrt. Det er tragikomisk og ikke særligt sjovt for mine kollegaer. Vi har travlt nok i forvejen; vi har ikke brug for denne slingrekurs,” siger Jørgen Skadborg.

Krads kritik

Som Medwatch skrev tirsdag, har Medicintilskudsnævnet modtaget 12 høringssvar, som det skal forholde sig til, når nævnet på de kommende møder skal drøfte, om det nuværende klausulerede tilskud til GLP-1-analogerne skal bestå eller ej.

”Vi kommer til at læse høringssvarene grundigt igennem og drøfte de synspunkter og argumenter, som de forskellige høringsparter fremsætter. Vi er opmærksomme på, at der er meget stor interesse for denne sag, og at afgørelsen kan få betydning for ganske mange patienter. Vi er altid omhyggelige, når vi vurderer, om et lægemiddel skal have offentligt medicintilskud, og det er vi også denne gang. Derfor kan vi heller ikke på forhånd sige, hvornår vi har en endelig indstilling,” lød det fra Medicintilskudsnævnets formand Palle Mark Christensen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Blandt afgiverne af høringssvar findes Boehringer Ingelheim, Diabetesforeningen, Lif og Novo Nordisk. 

Sidstnævnte er alt andet end tilfreds med nævnets oplæg om helt at fjerne tilskuddet til GLP-1-midler i Danmark. En lægemiddelklasse, Novo Nordisk markedsfører igennem semaglutid, der er det aktive stof i Ozempic, Wegovy og Rybelsus. 

”Det er et forslag, der vil underminere grundlaget for individuel behandling af mennesker med type 2-diabetes og forringe kvaliteten af diabetesbehandlingen i Danmark. Forslaget vil samtidig betyde, at et i forvejen presset sundhedsvæsen vil skulle bruge flere ressourcer på at håndtere et administrativt tungt system, hvor mere end 90.000 patienters tilskud til lægemiddelbehandling vil skulle administreres via enkelttilskudsordningen,” lyder det fra Novo Nordisk i selskabets høringssvar. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også