Patientorganisation frygter tilstande som i Region Midt i alle regioner

Hospitaler i Region Midtjylland er dybt pressede. Danske Patienter frygter samme problemer i andre regioner.
Morten Freil er direktør i paraplyorganisationen Danske Patienter. | Foto: Tea Petersen / Danske Patienter / Pr
Morten Freil er direktør i paraplyorganisationen Danske Patienter. | Foto: Tea Petersen / Danske Patienter / Pr
af ritzau

I paraplyorganisationen Danske Patienter frygter direktør Morten Freil, at udfordringer med kapaciteten på hospitalerne i Region Midtjylland ikke står alene.

”Vi tror desværre, at det er et problem, der stikker dybere på tværs af alle fem regioner.”

”Vi hører fra patienter i hele landet, at der er lange ventetider på udredning og behandling,” siger han.

Region Midtjylland har i kølvandet på en sag om overskredne ventetider for kræftpatienter på mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital fået indberetninger fra samtlige afdelinger på regionens fem hospitaler.

De viser, at der er alvorlige kapacitetsudfordringer inden for næste alle behandlingsområder, oplyser regionen i en pressemeddelelse.

På mange afdelinger er de så presset af blandt andet mangel på personale, at de vurderer, at det potentielt kan have ”livstruende” konsekvenser for nogle patienter.

Omfanget kommer bag på Morten Freil.

”Tidligere har vi hørt, at der er kapacitetsudfordringer, men at det ikke går ud over patienterne.”

”Denne her gang melder man ærligt ud, at forsinket udredning og behandling går ud over patienternes livskvalitet og helbred. Det er dybt bekymrende,” siger han.

Samtidig er økonomien dybt presset, og flere af hospitalerne styrer mod store millionunderskud i år.

Det har fået regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) til at bede hospitalernes direktioner se på, om der er behov for et stop for overarbejde, brug af vikarer og eventuelt ansættelsesstop.

Den melding bekymrer Morten Freil.

”Vi har netop brug for at få alle personaleressourcer i spil i en situation, hvor patienter står på venteliste,” siger han.

Han opfordrer regeringen og regionerne til at handle med det samme.

”Der er ingen tvivl om, at på den lidt længere bane er der masser, man kan gøre i form af kloge prioriteringer, effektivisering, digitalisering og så videre, der kan imødekomme fremtidens udfordringer.”

”Men lige nu og her er der kun én løsning. Det er, at regeringen og regionerne sætter sig sammen i et krisemøde og finder ud af, hvordan de kan løse problemerne,” siger han.

DR kunne i marts afsløre, at der var alvorlige problemer med kapaciteten på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital, hvor mindst 293 kræftpatienter ventede for længe på behandling.

Regionspolitikerne besluttede efter kræftsagen, at de hvert halve år ville have indberetninger fra alle regionens hospitalsafdelinger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også