Bødskov: Pensionskasser kan spille større rolle i biotekinvesteringer

Regeringens kommende strategier for life science og iværksætteri vil styrke pensionskassernes incitament til at investere i life science, forventer erhvervsminister Morten Bødskov (S).
Erhvervsminister Morten Bødskov (S).
Erhvervsminister Morten Bødskov (S).

De danske pensionskasser kan spille en større rolle i de tidlige investeringer i danske biotekvirksomheder, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S). 

Han var sammen med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mandag på besøg hos Zealand Pharma, hvor topchef Adam Steensberg blandt andet fremhævede biotekbranchens udfordringer og barrierer i overgangen fra forskning til kommercialisering.

Biotekbranchen har peget på, at for lidt life science-forskning ender som nye virksomheder, fordi life science-iværksættere mangler kapital i de tidlige udviklingsfaser. Her kan de danske pensionskasser med en formue på over 3700 mia. kr. spille en større rolle, mener biotekbranchen, og det får opbakning fra erhvervsministeren. 

”Det tror jeg godt, at de kan,” fastslår Morten Bødskov og tilføjer: 

”Det, der måske har været eftersøgt lidt fra pensionskassernes side - hvis man bare skal give dem en smule retfærdighed i den her diskussion - er jo, at de har jo nogle pensionister i fremtiden, som de skal tænke på. Derfor er der selvfølgelig også et krav til sikkerhed om investeringer, langsigtede investeringer og en naturlig forrentning, som skal komme os til gode som fremtidige pensionister,” siger Morten Bødskov. 

De to ministres besøg hos Zealand Pharma skete samme dag, som Erhvervsministeriet har fremlagt en ny fodtryksanalyse, der igen viser fremgang på alle nøgletal for dansk life science. Siden 2008 har industrien mere end tredoblet eksporten til 175 mia., så den nu står for 19,8 pct. af den samlede danske eksport.

Regeringen vil nu investere 400 mio. kr. i en kommende life science-strategi, der ventes præsenteret til næste år, og i øjeblikket er Life Science Rådet ved at færdiggøre anbefalingerne til strategien. Sideløbende arbejder regeringen også på en ny iværksætterstrategi. 

”Hvis vi kan lave strukturelle forandringer, som gør, at samarbejderne bliver stærkere og tydeligere, og de (pensionskasserne red.) også kan se, at der måske er lidt mere langsigtet perspektiv i samarbejdet i de investeringer, der foretages, så er der måske også en lidt mere åben bane for dem at engagere sig i,” siger Morten Bødskov og fastslår: 

”Jeg kan ikke se, at der ikke skal være en større gulerod for pensionskasserne fremover i at investere i life science-området, når vi kommer med vores forskellige strategier.”

Dansk Biotek: ”Der ligger et stort potentiale”

I brancheorganisationen Dansk Biotek glæder man sig over, at erhvervsministeren signalerer øgede incitamenter til, at pensionskasserne kan gå ind i flere iværksættervirksomheder. ”Det er der brug for,” siger Morten Engsbye, der er adm. direktør i Dansk Biotek. 

”Der ligger et stort potentiale i at sætte vores fælles pensionsformue i spil i forhold til at skabe fremtidens vækstvirksomheder. Samtidig ved vi, at life science-investeringer historisk er en af de grupper med den absolut bedste forrentning, så det kommer således samfundet og den enkelte pensionshaver til gode, hvis man får skruet en fornuftig model sammen,” siger han videre.

Han fremhæver Frankrig som et land, der har stærke incitamenter på plads, der betyder, at pensionskasserne i vid udstrækning placerer midler i forskningstunge startups.

”Det medfører, at vores franske kollegaer stort set alle har direkte eller indirekte investeringer fra pensionskasserne, hvilket bidrager til et stærkt biotek-miljø. Det er vores drøm, at vi kan få en tilsvarende model i Danmark, hvorfor jeg har alverdens roser til ministeren for at ville se på området,” siger Morten Engsbye. 

Pensionsbranchen: Interessen er gensidig

Ifølge Kent Damsgaard, der er adm. direktør i F&P, brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber, er ønsket gensidigt. 

”Vi ved fra branchen, at pensionsselskaberne har et vågent øje til biotekbranchen og life science i det hele taget, for det er en uhyre interessant branche set fra et investeringsperspektiv. Dels fordi vi har en dansk styrkeposition i Danmark sammenlignet med resten af Europa og verden, og så er det et område, hvor der bare er en globalt stigende efterspørgsel efter produkterne.” 

Han peger dog på, at life science og biotek dels er meget risikofyldt – særligt i de tidlige faser – og at der samtidig er betydelige dokumentationskrav til pensionsselskaberne, når de investerer i risikable unoterede aktiver.

”Det gør jo, at man er lidt varsom, men man har bestemt en appetit, og man har også sult i forhold til den her branche – også til at komme tidligere ind, men man skal bare have respekt for, at det også er meget risikofyldt,” siger Kent Damsgaard.

Kent Damsgaard peger desuden på, at pensionsselskaberne allerede i dag investerer i scaleup-virksomheder gennem Dansk Vækstkapital I og II og Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

”En vej at gå kunne også være en form for understøttende facilitet, så man får nogle nøglekompetencer på, der screener og finder cases, og puljer dem sammen, så pensionsselskaberne mere kan komme med kapital, mens andre kommer med ekspertisen,” siger Kent Damsgaard og tilføjer: 

”Det er bestemt et sted, pensionsselskaberne kigger hen. Der er stor appetit, fordi der jo virkelig er potentiale her, så vi vil meget gerne have en dialog, om hvordan man kunne gøre mere.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også