Ny coronavariant med tilnavnet Eris er landet i Sverige

Omkring 50 lande har registreret en ny coronavariant, der kan have fået det globale smittetal til at stige.
Tidligere blev indrejsende fra Sverige til Danmark checket for coronavirus af grænsekontrollen ved Øresundsbroen. | Foto: Andreas Merrald
Tidligere blev indrejsende fra Sverige til Danmark checket for coronavirus af grænsekontrollen ved Øresundsbroen. | Foto: Andreas Merrald
af ritzau

Sverige har registreret de første tilfælde af smitte med en ny coronavariant, der fået tilnavnet Eris og er i familie med omikronvarianten.

Det skriver SVT, der er den svenske pendant til DR i Danmark.

Eris - eller EG. 5, som det officielt hedder - er indtil videre blevet registreret i cirka 50 lande. I Sverige udgør den ti pct. af nye smittetilfælde.

Der er dog ikke grund til stor bekymring. Det siger professor Magnus Gisslén, der i september tiltræder som Sveriges nye statsepidemiolog, til SVT.

”Der er ingen grund til at tro, at den giver mere alvorlig sygdom,” siger han.

Ifølge nyhedsbureauet AFP betragtes varianten som værende relativt smitsom. Den menes dog ikke at give særligt slemme coronasymptomer.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret Eris som en ”variant af interesse”. Samtidig oplyser organisationen fredag, at det globale smittetal er steget med 80 pct. den seneste måned.

Ifølge WHO blev der fra 10. juli til 6. august registreret halvanden million nye coronatilfælde. Det var 80 pct. mere end de foregående 28 dage.

Eris er lige nu mest udbredt i Kina og USA. WHO udelukker dog ikke, at varianten globalt kan blive den dominerende i løbet af efteråret og vinteren.

”Det er derfor, at WHO holder ekstra øje med Eris. Men vi har ikke nogen grund til at tro, at det er en mere alvorlig variant,” siger den kommende svenske statsepidemiolog, Magnus Gisslén.

WHO siger, at Eris udgør en ”lav” risiko for den globale folkesundhed.

Alligevel minder WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus om, at ”der stadig er en risiko for, at en farligere variant dukker op og forårsager en pludselig stigning i antallet af smittede og døde”. Det skriver AFP.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også